Boekentip

Het begin: "Gij? Gij toch niet? Neen! Neeje!"

Het slot: "Ik denk dat het tijd is dat je vertrekt. Je mag van ons, je mag van mij.
Gij moogt.
Als er al een wij bestaat, zijn wij hier om te vertrekken
."

Tussenin wordt het verhaal verteld van de misnoegde cartoonist George, zijn echtgenote Katrien, hun kinderen Donald en Hilde, en een groep vrienden die in de snikhete zomer van het jaar 1976 Vlaanderen verruilen voor een aantal villa's op een berg aan de Costa Brava. Wat begint als een zorgeloze vakantie onder vrienden, weliswaar gedrenkt in een walm van alcohol en benevelende hitte, vervuld van gedeelde, licht ontvlambare geheimen en af en toe een scheut venijn, eindigt voor Georges in een apocalyptische helletocht zonder weerga.

Tien jaar na Open gelijk een mond heeft theatermaker en romancier Jeroen Olyslaegers een op cinematografische leest geschoeide roman uit, waarin de auteur volop gebruik maakt van filmtechnieken zoals montage en ellips om zijn verhaal te vertellen. Eerder dit jaar hoorde dit boek bij de door Boek.be vrijgegeven selectie voor de Literaire Lente 2009.

Wij van Jeroen Olyslaegers is volgens de achterflap een meesterlijke roman over vriendschap en verraad, een saga over de demonen die we delen, een met vaart en brille geschreven verhaal over een nederlaag en bevat het alle mogelijke netelige, eloquente en hartverscheurende schoonheid die een roman vandaag kan bieden.

Labels: |

0 reacties: