De Guldensporenslag

Zaterdag 11 juli 2009 viert men overal in Vlaanderen de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Klik hier voor een volledig overzicht van de festiviteiten. Sinds 1973 wordt deze dag gevierd en zo herdenkt men dat op 11 juli 1302 het leger van de koning van Frankrijk werd verslagen door milities van het graafschap Vlaanderen. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag en heeft plaatsgevonden op het Groeningheslagveld te Kortrijk.

Wie het zich beklaagt dat hij indertijd tijdens de geschiedenisles niet beter heeft opgelet, kan zijn schade ruimschoots inhalen door in de bib dit boek te ontlenen: 1302 : opstand in Vlaanderen van Jan Frans Verbruggen en Rolf Falter.
Een wandelgids die je langs de historische plekken in West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen leidt, die met deze roemruchte slag verband houden, is
In de sporen van 1302 : Kortrijk, Rijsel, Dowaai van Leo Camerlynck en Edward De Maesschalck.
Onontbeerlijk is natuurlijk ook De leeuw van Vlaanderen, of De Slag der gulden sporen van de man die zijn volk leerde lezen Hendrik Conscience. Scans van de originele uitgave vind je op de website van dbnl, de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.

Labels: , |

0 reacties: