Jim Morrison

Vrijdag 3 juli 2009 was het precies 38 jaar geleden dat dichter, zanger, filmmaker, junkie en provocateur Jim Morrison is gestorven aan een hartaanval als gevolg van zijn excessief drank- en druggebruik. Klik hier voor een uitgebreid bericht hierover in De Standaard.
Nog steeds worden nieuwe generaties geïnspireerd door Jim Morrison en zijn groep The Doors. Bij leven was hij reeds een legende. Na zijn dood kreeg hij steeds mythischer allures. De film The Doors van regisseur Oliver Stone heeft daar zeker toe bijgedragen. De rol van Jim Morrison wordt vertolkt door Val Kilmer die tijdens de opnames helemaal in zijn personage is opgegaan.
Op behoorlijk imposante wijze is het leven van Jim Morrison ook verstript: The end : Jim Morrison van striptekenaar Romain Renard is deel 5 in de stripreeks Rebels. In dezelfde reeks is onder meer ook het leven van James Dean verstript.
Het omvangrijke werk Jim Morrison : leven, dood, legende van Stephen Davis gaat diep in op zijn leven en werk. De auteur heeft geput uit veel verschillende bronnen, waaronder Morrisons' persoonlijke dagboeken. Het boek is uiterst leesbaar en genietbaar. Leuk is dat de popmuziek en de avantgarde scène van de jaren vijftig en zestig uitgebreid aan bod komen. Kritische stemmen fluisteren dat het boek een tikkeltje op sensatie belust is.

Neem even de tijd om te genieten van deze opname van The end, één van de klassiekers van The Doors.

Labels: , , , |

0 reacties: