Jonge auteurs getipt

"Youth is wasted on the young". Dit citaat is van de Ierse schrijver en nobelprijswinnaar George Bernard Shaw (1856-1950). Hij meende dat de jeugd kostbare energie verspilt omdat het haar nog ontbreekt aan wijsheid en richting der jaren. Shaw heeft overduidelijk nooit de kans gehad om kennis te maken met een aantal jonge auteurs in Vlaanderen, die zijn uitspraak met verve weerleggen.

Haar dichter pseudoniem is Sylvie Marie en de vrouw in kwestie is amper 25 lentes jong. Behalve publicerend dichteres, podiumbeest en liefelijke verschijning, is ze ook redacteur van het e-zine Meander en het papieren literaire tijdschrift Deus ex Machina. In het voorjaar van 2009 verscheen haar poëziedebuut met de wonderlijk eenvoudige titel Zonder. Het werd door Luuk Gruwez in de Standaard der letteren omschreven als misschien wel één van de belangwekkendste poëziedebuten van de jongste jaren. Haar belevenissen kun je volgen op komdichter.wordpress.com of eenvoudigweg op haar website www.sylviemarie.be.

Een andere jonge vlaamse auteur (zelf gebruikt hij liever de term romancier) die eveneens een leuke blog bijhoudt, is Paul Baeten Gronda, 28 jaar jong. Hij klapt uit de biecht over zijn op stapel staande tweede roman die luistert naar de titel: "Kentucky, mijn land," op paulbaetengronda.blogspot.com. In september 2008 verscheen zijn romandebuut: Nemen wij dan samen afscheid van de liefde.Het is omdat wij er schik in hebben om deze jonge, beloftevolle schrijvers aan je voor te stellen, dat wij ook Ruth Lasters even ten berde brengen. Deze schrijfster heeft net de kaap van 30 gerond. Haar romandebuut Poolijs kaapte meteen de debuutprijs 2007 weg. Als dichteres is zij gedebuteerd in 2007 met de bundel vouwplannen, waaruit je enkele gedichten op haar website kan lezen. Om haar website te bezoeken, klik je hier.

Labels: |

0 reacties: