Richard Brautigan 1935-1984

25 jaar geleden stierf de Amerikaanse auteur Richard Brautigan op 49-jarige leeftijd. Hij kwam door zelfdoding om het leven. Zijn stoffelijk overschot werd pas weken na zijn dood gevonden in zijn huis in Bolinas, Californie. De vermoedelijke sterfdatum is 14 september 1984.

Aanvankelijk publiceerde hij alleen gedichten. Hij was overtuigd dat hij die poëzie nodig had om een passende taal te ontwikkelen voor het proza dat hij eigenlijk wou schrijven. Zijn eerste roman 'A confederate general from Big Sur' kreeg weinig waardering. Toen in 1967 zijn meest succesvolle roman 'Trout fishing in America' verscheen was wel al duidelijk dat Brautigan een heel eigen idioom had gecreëerd dat perfect bij de tijdsgeest paste. Er werden 4 miljoen exemplaren van het boek verkocht. Ook zijn volgende boeken, waaronder de verhalenbundel 'Revenge of the Lawn' bevestigden zijn talent. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig taande de belangstelling voor zijn werk in Amerika. In Europa en Japan bleef men hem iets langer waarderen om zijn unieke poëtische stem.

Bij Brautigan wordt de verhaalijn vaak gebroken door onverwachte, vaak absurde, wendingen en grappige uitweidingen. Hij had een liefdevol oog voor het detail. Zijn werk verscheen in 20 talen, waaronder ook het Nederlands (Klik hier voor zijn boeken in Bibliotheek Wichelen).
Cycloop

Een glas limonade
reist deze wereld rond
gelijk het oog van de cycloop

Als niet een kind
de limonade drinkt
doet Odysseus dat wel

Richard Brautigan

Labels: |

0 reacties: