Web 2.0

Komt de term web 2.0 je bekend voor? Of hoor je het nu in Serskamp donderen? Web 2.0 is de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Het is al enkele jaren aan een niet te stuiten opmars bezig. Het omvat alle interactieve webapplicaties waar wij gebruik van kunnen maken, zonder dat we hoeven te beschikken over een grote internet-technische bagage. Deze blog is een mooi voorbeeld, maar ook facebook, netlog, wikipedia, you tube, ebay, etc. Elke dag komen er nog nieuwe web 2.0 applicaties bij. Zonder dat je het misschien zelf beseft, maak je vast al gebruik van enkele web 2.0 devices.
In de bovenstaande tagcloud of woordenwolk vind je de icoontjes van een aantal web 2.0 toepassingen. Hoeveel herken je ervan en/of gebruik je reeds zelf?
Een leuk overzicht van enkele veelgebruikte web 2.0 toepassingen vind je op http://www.23dingen.be/. Dit is een online leertraject, speciaal ontwikkeld voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen. Het concept van 23 dingen is overgewaaid uit Amerika, en reeds overgenomen door een heel aantal landen. Zo is er ook een http://www.23dingen.nl/. Neem gerust eens een kijkje!

Web 2.0 impliceert dat er eerst een web 1.0 was. Web 1.0 was de eerste fase van het World Wide Web. Het omvat eerder statische websites die door webmasters werden beheerd. Naarmate de gebruikers van het internet zelf over meer internetvaardigheden beschikten, groeide bij hen echter de behoefte om het internet zelf vorm te geven. Zo is web 2.0 ontstaan.
Steeds meer wordt nu ook gesproken over web 3.0, of het semantische web. Dit houdt in dat het web de inhoud van websites gaat begrijpen en steeds meer voor de gebruiker gaat denken. Het kan enkel gerealiseerd worden door de hulp van internetexperten.  Maar dit is voorlopig nog toekomstmuziek.

Als je vragen hebt over web 1.0, web 2.0 of web 3.0, surf dan eens rond op het internet. Je vindt er vast wel enkele antwoorden. Of kom eens langs in de bib om van ideeën te wisselen.

Labels: |

0 reacties: