Boekenlijsten-de-luxe

LibraryThing is een gratis website voor iedereen die een boekenverzameling in een lijst wil bijhouden en is tevens een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers.

LibraryThing helpt je om een catalogus van je eigen boeken te maken : boeken die je hebt gelezen, boeken die je wilt lezen, boeken die je bezit, ... wat je zelf verkiest.

Ga naar de Nederlandstalige startpagina van Lybrarything. Vooraleer je aan te melden moet je eerst lid worden (gratis). Je moet een gebruikersnaam kiezen (dat hoeft niet je echte naam te zijn) en een wachtwoord ingeven (zelf te kiezen). Je kan nu de omgeving verkennen. Er is de Startpagina, Profiel (van uzelf), Uw boeken (voorlopig leeg) en Boeken toevoegen.

Er is meer, maar veel zal duidelijk worden als je een aantal boeken hebt ingevoerd.

Stel, je wil een boek toevoegen dat je recent hebt gelezen. Kies voor het tabblad : 'Boeken toevoegen'. Vul in het zoekvak de titel in van het boek. Er zijn nu twee mogelijkheden. Ofwel vindt de zoekrobot uw boek, of nog niet. Als uw boek niet wordt gevonden, klik dan op de knop 'zoek elders'. Je krijgt nu een overzicht van alle boekverzamelingen die je kunt selecteren om naar je boek te zoeken. Kies voor België. Kies voor Vlaamse Centrale Catalogus. Als je nu opnieuw zoekt dan is de kans heel groot dat je boek (meermaals) wordt gevonden. Klik hierna op de beschrijving die het best aan uw wensen voldoet (uitgeverij, jaar van uitgave, boekenkaftje, ...) en klaar is kees.

U kan nu zelf gegevens aan de beschrijving toevoegen, maar dat hoeft niet, want u geniet reeds van alles wat andere leden van Librarything voor u hebben gedaan (trefwoorden, besprekingen, ...).

Een voorbeeld van een volledige collectie vind je hier. Het is de lijst met boeken die onze Leeskring in de voorbije jaren las. Elders op deze blog vind je een widget die eveneens naar deze collectie verwijst : De leeskring las...

0 reacties: