Calamity Jane, het ware verhaal

Haar echte naam was Martha Jane Cannary. Ze verloor haar beide ouders op jonge leeftijd en groeide op tussen de avonturiers van het Wilde Westen. Dat zij als jonge vrouw wist te overleven in een harde mannenwereld maakte haar bij leven reeds tot een mythe: Calamity (rampen) Jane, de vrouw in mannenkleren, goed met wapens, die tabak kauwde, flink wat drank kon hebben en behoorlijk grove taal gebruikte.

Maar achter die facade school wel degelijk een vrouw en moeder. Uit haar relatie met 'Wild' Bill Hickock werd een dochter geboren die ter adoptie werd afgestaan, met de bedoeling het kind een beschaafde opvoeding te geven.
Met dit gegeven zijn Patrick Bernauw en companen aan de slag gegaan om het 'Ware verhaal van Calamity Jane' te schrijven. Zij baseerden zich hierbij op 'De brieven van Calamity Jane aan haar dochter'. We horen de stem van een moeder die haar kind mist en terug wil.

Begeleid door auteur-regisseur Patrick Bernauw maken de acteurs van de 'Jongstleerende' zich het stuk eigen. Ze behouden de ernstige ondertoon, maar als teveel sentiment dreigt gooien ze er een grap bovenop. Het levert een wervelende vertoning op met spektakel, dans en live muziek. Hannelore Temmerman speelt overtuigend de rol van Calamity Jane en Laurien Van Assche vertolkt sereen dochter Janey. Niemand van de cast acteert ondermaats. Een sterke prestatie van een hechte groep jonge acteurs. Veel lof ook voor de live-band @vundum.

Klik hier voor meer info over de Jongstleerende
Klik hier voor meer info over Calamity Jane
Klik hier voor de boeken van Patrick Bernauw in de bib

Labels: , |

0 reacties: