Iep! in de cinema

Vanaf deze week kan je in de cinemazaal naar de verfilming van het jeugdboek Iep gaan kijken. Iep is geschreven door jeugdauteur Joke Van Leeuwen en gaat over het vogelmensje Viegeltje. Viegeltje lijkt op een meisje maar heeft vleugels in plaats van armen. Ornitholoog (vogelkenner) Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee naar huis. Samen met zijn vrouw Tine besluiten ze haar te houden. Tine ontfermt zich heel enthousiast over het wezentje dat ze Viegeltje noemt. Viegeltje brengt leven in huis. Tine wil heel graag geloven dat Viegeltje een meisje is, maar Warre denkt eerder dat ze een vogeltje is. Het vogelse instinct van Viegeltje krijgt op een dag de overhand en samen met andere vogels vliegt ze naar het zuiden: het begin van een lange, avontuurlijke reis.

De hoofdrol, het vogelmeisje Viegeltje, wordt in de film gespeeld door Kenadie Jourdin-Bromley, een Canadees meisje met primordiale dwerggroei. Huub Stapel en Joke Tjalsma spelen de rol van het kinderloze echtpaar dat zich over Viegeltje ontfermt. De film was in Nederland al in februari in de bioscoopzalen te zien. De Morgen pakte deze week uit met een recensie over de film. Op de website van Jekino vind je bovendien heel wat informatie over de film: een lesmap, foto's, extra's, etc.

Oorspronkelijk is Iep in 1996 gepubliceerd. Jeugdauteur  Joke Van Leeuwen mocht voor het boek in 1997 de Zilveren Griffel, de Gouden Uil kinder- en jeugdboeken én de Woutertje Pieterse Prijs in ontvangst nemen. Joke Van Leeuwen is behalve jeugdschrijfster ook volwassenauteur, dichteres, illustratice en cabaretière. Gedurende twee jaar was zij ook stadsdichter van Antwerpen. Eind januari 2010 is zij in die hoedanigheid opgevolgd door Peter Holvoet-Hanssen.
Bron: Blog Villakakelbont, blog bibliotheek Lommel, www.iepdefilm.nl

Labels: , , |

0 reacties: