Leeskring Wichelen leest ...

Omwentelingen (Révolutions) vertelt over Jean Marro, een jongen uit Nice, die na school zijn blinde tante Catherine bezoekt om naar haar oude verhalen te luisteren over zijn familie : over zijn voorvader (en naamgenoot) Jean ‘Eudes’ Marro die voor grote idealen vocht ten tijde van de Franse revolutie, over het paradijselijke eiland Mauritius waarnaar hij daarna emigreerde, over de gedwongen terugkeer van de familie naar Frankrijk meer dan een eeuw later ... Het is een boek over herinneringen, over het vasthouden aan wat niet mag verdwijnen, over het toegankelijk maken van wat eeuwigheidswaarde heeft.

Herinnering is geen abstractie. Het is een substantie, een soort lange vezel die zich om de werkelijkheid heen windt en deze verbindt met verre beelden, die de trillingen ervan verlengt en de stroom ervan overbrengt naar de zenuwvertakkingen in je lichaam. [...] Herinnering is iets vreselijks. Genot en pijn tegelijk, een substantie die een eigen leven leidt, die uitdijt en inkrimpt, zonder dat je iets kunt doen om er een richting aan te geven. (p.98-99)

Nobelprijswinnaar (2008) Jean-Marie Gustave Le Clézio schrijft vloeiend en beeldend, maar hij is geen dromer. Zijn werk is filosofisch en kosmopolitisch. Zoals veel van zijn werken bevat Omwentelingen heel wat autobiografische elementen. Klik hier voor de boeken van Le Clézio in onze bib.

De leeskring bespreekt dit boek op dinsdag 14 september 2010. Samenkomst om 20.00 uur in het Sociaal Huis (Uitleenpost Bibliotheek) Oud Dorp 2 te Wichelen. Wie wil meelezen en de bespreking bijwonen kan gratis een exemplaar van het boek afhalen in de bibliotheek. Iedereen is welkom!

Labels: |

0 reacties: