De weddenschap zet jongeren tot lezen aan

Al zijn er verschillen in leesvoorkeur tussen jongens en meisjes, lezen blijkt een uitdaging die jongeren graag aangaan. Dat stelt Stichting Lezen vast op basis van De Weddenschap, een leesbevorderingsproject voor vijftienplussers uit technisch- en beroepsonderwijs.

Dit schooljaar daagden Eline De Munck, Matteo Simoni en Erwin Vervecken jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs uit om 3 boeken te lezen in 6 maanden tijd. Bijna 4.000 jongeren schreven zich in en deden mee met De Weddenschap. Organisator Stichting Lezen onderzocht het leesgedrag van de deelnemers.

Voor meisjes mag een boek gerust dik zijn. Zij houden van een vrouwelijk hoofdpersonage en hebben een duidelijke voorkeur voor bestsellers als de Twilight-reeks van Stephenie Meyer en de jeugdromans van Dirk Bracke. Jongens kiezen doorgaans voor dunnere boeken met een mannelijk hoofdpersonage. Hypes en bestsellers spelen een minder doorslaggevende rol in hun keuze.

Van alle jongeren die zich registreerden, las ruim 70% minstens één boek. De helft van alle deelnemers slaagde helemaal in De Weddenschap en las 3 boeken op 6 maanden tijd. Van wie 3 boeken las, zegt 90% dat ze De Weddenschap geen moeilijke klus vonden en leuk om te doen. De ene helft las voordien al 5 of meer boeken per jaar, de andere helft tussen de 0 en de 4 boeken per jaar. Bijna iedereen (95%) die de 3 boeken las, wil in de toekomst blijven lezen of dat vaker doen.

De Weddenschap krijgt volgend schooljaar een tweede editie.

Voor Matteo Simoni, één van de uitdagers, zit De Weddenschap erop. Matteo is acteur. Hij was het lief van Annabel in 16+ en Nico in LouisLouise. Matteo speelde ook mee in verschillende theaterproducties. Hij vindt zichzelf geen echt lezer maar hij ging de uitdaging aan. In dit filmpje vertelt hij over de boeken die hij las.Bron: www.boek.be
Meer info over de afgelopen editie: http://www.boekenzoeker.org/deweddenschap/,
Meer info over de volgende editie: http://www.fahrenheit451.be/deweddenschap/

Labels: , |

0 reacties: