De zomer van de kauw

Jackdaw summer, in het Nederlands vertaald als Slangenkuil, vertelt het verhaal van de 14-jarige Liam Lynch, zoon van een 'bekende schrijver' die (net als David Almond) in Northumberland woont. Hier, in een ruw natuurgebied met een rijke Romeinse (oorlogs)geschiedenis, worden Britse gevechtssoldaten getraind voor nakende militaire opdrachten en verstoren laag overvliegende straaljagers voortdurend de stilte.

Op een dag volgen Liam en zijn vriend Max een (tamme?) kauw die hen naar de ruïne van een oude boerderij leidt waar ze een huilende vondeling vinden. De baby wordt een poos in een pleeggezin ondergebracht en later door de ouders van Liam geadopteerd.

Bij het pleeggezin leert Liam Oliver kennen, een jonge Liberiaanse asielzoeker, die gevlucht is voor de genocide in zijn land (maar aan wiens verhaal wordt getwijfeld) en Crystal, wiens familie bij een brand is omgekomen toen ze nog heel jong was. Tussen de drie groeit een band, maar ondertussen worden ook grenzen afgetast.

Over het boek hangt een dreigende sfeer. Wat is goed, wat is kwaad? Hoeveel slechtheid schuilt er in elk van ons? Kunnen wij onze vrienden vertrouwen? En kunnen wij onszelf wel vertrouwen?

Tienerboeken wringen zich meer en meer los uit de beklemming van al te gemakkelijke indelingen, zegt David Almond in zijn voorwoord voor The Ultimate Teen Book Guide. Tieners lezen al lang niet meer alleen de boeken die voor hen bedoeld zijn. Het is goed dat de wereld weet dat jongeren een geëngageerd, geïnformeerd en avontuurlijk publiek zijn.

Dit jaar ontving David Almond voor zijn ganse oeuvre de Hans Christian Andersen medal (ook wel de kleine Nobelprijs genoemd). Klik hier voor de boeken van Almond in onze bib.

Labels: |

0 reacties: