Leo Vroman wint vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor poëzie 2010 voor de periode 2005-2009 toegekend aan Leo Vroman, voor zijn bundel Soms is alles eeuwig. De prijs heeft een waarde van 6.250 euro. De uitreiking heeft plaats in Gent op woensdag 20 oktober 2010. Leo Vroman (1915) is dichter-bioloog en woont in de Verenigde Staten.

In het juryverslag staat dat Leo Vroman met zijn bundel 'Soms is alles eeuwig' een vaak indrukwekkend en toch relativerend scenario schrijft voor zijn eigen dood. Maar er wordt niet geweeklaagd. Als dichter-bioloog beschrijft hij al wat hij ontdekt met een bijna fysiologische verwondering. Op 150 pagina's verduidelijkt hij hoe "het raadseldikke wonder weer van voren af aan begint". Klik hier voor het volledige juryrapport.

De genomineerden waren:

In inkt gewassen / Charles Ducal
Drievoudig feilloos vals / Piet Gerbrandy
Toen ik dit zag / Rutger Kopland
Ik, en andere gedichten / Erik Spinoy
Soms is alles eeuwig / Leo Vroman

Sinds 2003 reikt de KANTL uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Leo Vroman is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL. De eerste prijs voor poëzie ging naar Gerrit Kouwenaar in 2005.

bron: http://www.kantl.be

Labels: , |

0 reacties: