Dorsvloer vol confetti

De roman Dorsvloer vol confetti van Franca Treur is één van de meest succesvolle debuutromans van de afgelopen jaren. Het verscheen in 2009 en is nu al toe aan een zeventiende druk.
Begin september sleepte de roman de Selexyz Debuutprijs in de wacht. De jury had het onder meer over een debuut dat in niets onder hoeft te doen voor een roman van een rijpere schrijver. Andere genomineerden voor deze prijs waren onder meer Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) van Ivo Victoria en Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij van Joost Vandecasteele. Dorsvloer vol confetti staat verder ook op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs die in november wordt uitgereikt en is genomineerd voor de NS Publieksprijs. Onlangs was Franca Treur te gast op het literaire festival Zuiderzinnen te Antwerpen dat dit jaar in het teken stond van debutanten en debuteren.

Dorsvloer vol confetti is een autobiografisch getinte roman. Hoofdpersonage is het 12-jarige meisje Katelijne dat tussen haar zes broers opgroeit in een streng reformatorisch Zeeuws boerenmilieu eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Het intelligente meisje voelt zich een buitenbeentje in het gezin en vlucht weg in fantasie en verhalen.

Franca Treur (°1979) is geboren en opgegroeid in Zeeland. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Labels: , |

0 reacties: