Tom Lanoye wint Tzum-prijs voor mooiste zin

Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand.’  

De jaarlijkse Tzum-prijs is uitgereikt voor de mooiste zin van 2009. De eer gaat naar Tom lanoye. Bovenstaande zin komt uit zijn laatste roman Sprakeloos. Als prijs mag Tom Lanoye een beker in ontvangst nemen en een geldbedrag dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin, in dit geval dus 49 €. Klik hier voor een lijst met de genomineerde zinnen. De Tzum-prijs wordt uitgereikt door De jury van het literaire blad Tzum.

Op de website van de Papieren Man staat dat de Tzum-jury vooral was gegrepen door "de sterk beeldende kracht van deze zin" en verder ook "zeer te spreken was over de woorden ‘lavabootje' en het in onbruik rakende ‘bruusk'. De slagroom op de taart was het binnenrijm aan het einde van de zin. De zin staat op zichzelf, maar is ook onheilzwanger van de ramp die na vijftien jaar zal plaatsvinden. Mensen die dit boek gelezen hebben, weten precies welke scène in de roman volgt."

Bekijk dit fragment uit het televisieprogramma Phara waarin Tom Lanoye "Sprakeloos" voorstelt.Bronnen: http://www.tzum.info/, http://www.depapierenman.be/ en http://www.cobra.be/.

Labels: , |

0 reacties: