Ik denk dat het liefde was / Kathleen Vereecken: winnaar Kleine Cervantes Jeugdliteratuurprijs

Toen de beroemde schrijver en filosoof Jean-Jacques Rousseau in 1762 een baanbrekend boek over opvoeding schreef, Emile ou de l'éducation, wist niemand dat hij zijn vijf eigen kinderen op de dag van hun geboorte naar het vondelingentehuis had gebracht. Dit boek vertelt het verhaal van zijn oudste zoon: hoe het had kunnen zijn.

Dit historisch verhaal gaat over Leon, afkorting van Dieudonné, die in de 18de eeuw opgroeit als vondeling op het Franse platteland. Later komt hij in de woelige onderbuik van Parijs terecht. Hij raakt er in de ban van lezen en schrijven. En van de gekte die liefde heet. Als zijn moeder opnieuw zijn pad kruist, gaat dat met tegenstrijdige gevoelens gepaard. Als hij ontdekt wie zijn vader is, wordt hij pas echt kwaad.

Ik denk dat het liefde was van de Gentse schrijfster Kathleen Vereecken is op dinsdag 10 mei bekroond met de Kleine Cervantes Jeugdliteratuurprijs. Vorig jaar werd dit boek al bekroond met de Boekenleeuw.

De winaar van de Kleine Cervantes wordt gekozen door leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs van de stad Gent uit een selectie die gemaakt wordt door een jury van jeugdliteratuurexperts. Tijdens een einddebat wordt de winnaar gekozen uit de shortlist. De Kleine Cervantes wordt jaarlijks georganiseerd door de Dienst Kunsten-WOCK van de stad Gent, de Gentse Openbare Bibliotheek en de Kopergietery.

Kathleen Vereecken (1962) volgde een lerarenopleiding en ging na jarenlang kantoorwerk aan de slag als freelance-jounaliste en schrijfster. Eerder schreef ze onder meer Alle kleuren grijs (1997), Kleine Cecilia (1999), Wreed schoon (2001) en Lara en Rebecca (2006).

De shortlist voor de Kleine Cervantes Jeugdliteratuurprijs bestond dit jaar uit:

De hondeneters / Marita de Sterck
Papinette / Kristien Dieltiens
Ik denk dat het liefde was / Kathleen Vereecken
Ik dacht dat het ergste nog moest komen / Brigitte Minne
Het zwijgen van de vossen / Mario van Brakel
De 17de zomer van Maurice Hamster / Laure van den Broeck

Labels: , |

0 reacties: