Wat lezen kinderen graag!

Basisschool GIBO Wichelen heeft bij de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar gepolst naar hun favoriete boeken. En niet onbelangrijk, waarom het hun favoriete leesvoer is. De antwoorden zijn kleurrijk en soms verrassend. Eerst komen de keuzes van de leerlingen van het eerste leerjaar aan bod. Later volgen de leerlingen van het tweede leerjaar.

Wat lezen kinderen graag!

De 26 leerlingen van het eerste leerjaar houden van strips, sprookjes, spoken ... alles waar veel fantasie in voorkomt. Humor mag niet ontbreken. Mooie tekeningen en een mooie kaft zijn een must. De sprookjesstijl, heerlijk om bij weg te dromen, vinden ze heerlijk.

Het is leuk als een boek over een interessant onderwerp gaat, waar ze met leeftijdgenoten over kunnen babbelen. Ze grijpen ook graag terug naar verhaaltjes die hen vroeger voorgelezen werden en die ze nu zelf kunnen lezen.
Sommige boeken bieden meer dan enkel een leeservaring. Je moet ook zelf aan de slag. Zo heb je bv. de Waar is Wally-boeken. Op iedere pagina ga je op zoek naar Wally tussen allerlei andere figuren.
Ook is het leuk als er bij een boek een cd zit, met liedjes die bij de tekst horen, of waarop het boek op grappige en ontroerende wijze wordt naverteld. Zo heb je de publicaties van het geluidshuis of Op een surfplank naar de maan.

Boekentop!

1. Sprookjesboeken
2. Strips
3. Geronimo en Thea Stilton
4. Vos en Haas

Sprookjesboeken worden het liefst gelezen. Leuk eraan is dat het heel verschillende verhalen kan bevatten, én dat sommige sprookjes ook op TV worden uitgezonden. Maar strips vallen ook in de smaak. Strips zijn grappig, leuk en vaak mooi getekend. Daarna volgen Geronimo en Thea Stilton. En tenslotte zijn er Vos en haas. De boeken van Vos en haas hebben mooie prenten en zijn leuk om te lezen.

De volgende publicaties hebben elk één stem gekregen. Bij elke keuze staat een beetje uitleg.

- Justin Bieber: omdat Justin een idool is.
- Het spookhuis: omdat het leuke prenten heeft.
- Fleur is op Tom: omdat het over liefde gaat.
- Op zoek naar spook: omdat het leuk is.
- Leesleeuw: omdat het korte verhaaltjes bevat, met mooie tekeningen, en er in de klas mee is gewerkt.
- Les mots de la mer: omdat het leuke prenten heeft.
- Samen naar de bergen: omdat het een natuurboek is.
- Dino pets a bath, flinstones: omdat de flinstones grappig en leuk zijn.

Labels: |

0 reacties: