200ste geboortedag Charles Dickens

Afgelopen dinsdag werd de tweehonderdste geboortedatum herdacht én gevierd van Charles Dickens (1812-1870), één van de belangrijkste en beroemdste schrijvers uit het Victoriaanse Engeland.

De stad Londen speelt in zijn oeuvre een centrale rol en dan vooral de smerige achterafsteegjes, de walmende sloten. Dickens' gevoel voor sfeerschepping en sprekende details maakt zijn werk nog steeds heel leesbaar voor de hedendaagse lezer. De auteur had een fotografisch geheugen en sloeg alle details van zijn vele en lange wandelingen door nachtelijk Londen op.

Een belangrijk thema in zijn oeuvre is het in het 19de eeuwse Engeland alom aanwezige sociale onrecht. Kinderen gaan in zijn verhalen vaak gebukt onder de armoede en de ellende veroorzaakt door de volwassenen om hen heen. Zijn werk heeft een deels autobiografische grondslag.

Veel van zijn boeken zijn niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, maar in de bibliotheek vindt u vast uw gading. Bij ons kunt u onder meer Grote verwachtigen uitlenen en vereenvoudigde Engelstalige versies van Oliver Twist en A Christmas carol.

Labels: , |

0 reacties: