Longlist Libris Literatuurprijs en Gouden Boekenuil én ander literair nieuws

Deze week zijn zowel de Nederlandse schrijfster Doeschka Meijsing (1947-2012) als de Poolse dichteres Wislawa Szymborska (1923-2012) overleden.
- Doeschka Meijsing, zus van de Nederlandse schrijver Geerten Meijsing, won in 2008 de AKO-literatuurprijs voor haar roman Over de liefde. Andere veelgeprezen werken van haar hand zijn onder meer 100% chemie: een familieverhaal en De tweede man.
- Wisława Szymborska won in 1996 de Nobelprijs voor Literatuur. In de bib kun je de verzamelbundel Einde en begin : gedichten 1957-1997 ontlenen.

Eerder deze week zijn de longlist van zowel de Gouden Boekenuil als de Libris Literatuurprijs bekend gemaakt. De Gouden Boekenuil wordt uitgereikt op 5 mei 2012 in de Handelsbeurs in Gent. Na de bekendmaking van de shortlist eind februari, zal, naast een professionele jury, ook een 100-koppige lezersjury zich over de kanshebbers buigen onder leiding van Lies Lefever. Meer dan 2.600 fervente lezers hebben zich daarvoor reeds kandidaat gesteld. De Libris Literatuurprijs maakt zijn shortlist bekend op maandag 12 maart. De uiteindelijke winnaar wordt op 7 mei 2012 met lauweren omhangen.
Volgende boeken staan op de longlist van beide prijzen:

- Bittere bloemen / Jeroen Brouwers
- Grip / Stephan Enter
- Zomerhuis met zwembad / Herman Koch
- Louteringsberg / Marcel Möring
- Tonio / A.F.Th. van der Heijden
- Ik, Hollywood / Jan Van Loy
- Naar de overkant van de nacht / Jan van Mersbergen

Opvallend is verder dat voor de Gouden Boekenuil ook een striproman De liefhebbers van Brecht Evens, een essaybundel De mobilisatie van Arcadia van Stefan Hertmans en een biografie M. Vasalis van Maaike Meijer genomineerd zijn.

Labels: |

0 reacties: