Astrid Lindgren Memorial Award voor de Nederlandse schrijver Guus Kuijer


De Astrid Lindgren Memorial Award 2012, één van de belangrijkste internationale prijzen voor de jeugdliteratuur, gaat naar de Nederlandse schrijver Guus Kuijer voor zijn omvangrijke kinderboekenoeuvre.

Uit 184 kandidaten uit 66 verschillende landen werd Guus Kuijer als de winnaar geselecteerd.

Deze prijs werd in 2002 voor het eerst uitgereikt door de Zweedse regering, en eert de nagedachtenis van de Zweedse auteur Astrid Lindgren, de geestelijke moeder van Pippi Langkous. Aan deze prijs is de som van vijf miljoen kronen ( ongeveer € 540.000) verbonden.

De jury motiveert haar keuze als volgt:

"Guus Kuijer geeft met onbevooroordeelde blik en intellectuele scherpte de problematiek van de moderne samenleving en de grote levensvragen vorm. In zijn boeken is het respect voor het kind net zo vanzelfsprekend als het afstand nemen van intolerantie en onderdrukking. Kuijer verenigt diepe ernst en messcherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire fantasieën. Zijn eenvoudige, heldere en exacte stijl omvat filosofische diepzinnigheid evenals vederlichte poëzie."

De auteur ontving reeds vier keer een Gouden Griffel (en vijf Zilveren). Onder meer met zijn eerste kinderboek, Met de poppen gooien (1975). Het hoofdpersonage Madelief zou hij later nog vier keer opvoeren in zijn boeken. In Voor altijd samen, amen (1979) introduceerde hij het meisje Polleke, waar hij ook nog vier boeken aan wijdde. In 2005 kreeg hij de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs voor Het boek van alle dingen, dat hem heel na aan het hart ligt.

In onderstaand videofragment krijgt de auteur in 2005 de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs overhandigd en leest een fragment voor.

Labels: |

0 reacties: