Winnaars Dioraphte jongerenliteratuurprijs bekend

De juryprijzen van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (DJP) 2012 zijn bekend gemaakt. Ze gaan naar:
  • 'Glijvlucht' van Anne-Gine Goemans - in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken
  • 'Skippy tussen de sterren' van Paul Murray - in de categorie vertaalde boeken
  • 'Magnus' van Arjen Lubach kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs van de DJP.
De winnaars ontvingen elk een trofee en 15.000 euro aan prijzengeld. Murray deelt het prijzengeld met zijn vertaler. Het is de derde keer dat de Nederlands-Vlaamse Jongerenliteratuur Prijs is uitgereikt.

Het juryrapport

De jury verontschuldigt zich bij voorbaat: voor een roman van het formaat als Skippy tussen de sterren van Paul Murray schieten sowieso woorden te kort. Hartverscheurend, komisch, overweldigend en geëngageerd…’ aldus het juryrapport over de winnaar in de categorie vertaald.

Over Glijvlucht zegt de jury: ‘De schrijfster toont groot inzicht in de universele thematiek van het bestaan van een adolescent. Wankel, vatbaar voor angsten en gedreven door hormonen en irrationaliteit vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie, met alle bizarre, avontuurlijke en hilarische gevolgen van dien’.

Volgens de jury waren het stuk voor stuk ‘boeken die veel jongeren zullen inspireren, prikkelen en verrassen’.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB en is een initiatief van Stichting Lezen Nederland, Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland en CJP Vlaanderen. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie en Stichting Dioraphte.

Vorig jaar gingen de twee juryprijzen naar 'De hemel' van Heivisj" van Benny Lindelauf en 'Ik ben de sterkste' van Christian Frascella. De publieksprijs werd toen gewonnen door 'Mama Tandoori' van Ernest van der Kwast.

Zie ook ons eerder bericht over de bekendmaking van de shortlist.

|

0 reacties: