Hongerspelen-trilogie / Suzanne Collins


 Suzanne Collins begon haar schrijverscarrière als scenarioschrijfster van kindertelevisieprogramma’s. Met de Hongerspelen-trilogie brak ze door bij een wereldwijd publiek vanaf  14 jaar.

Deze trilogie is gebaseerd op de Griekse mythe van de Minotaurus, Theseus en Ariadne. De stad Athene diende zeven jongens en zeven meisjes naar Kreta te sturen, waar ze in het doolhof van de Minotaurus werden gegooid. Met behulp van een kluwen wol (de draad van Ariadne) en een zwaard wist de held Theseus echter om de Minotaurus te doden en zijn weg uit het doolhof terug te vinden.

Voor deze trilogie gingen bekende auteurs als Stephen King en Stephenie Meyer  alvast voor de bijl.

De Hongerspelen

De Hongerspelen van Suzanne Collins speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven. Panem bestaat uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen.
In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een ‘Big Brother’-omgeving. Dit enkel als vorm van vermaak. Katniss Everdeen (16, ik-figuur) uit het 12e, armoedigste district springt in de bres voor haar jongere zusje Prim wanneer deze wordt uitgeloot.

Vlammen

In Vlammen, deel 2 van de Hongerspelen-trilogie, woont Katniss, ondertussen 17 jaar, nog steeds samen met haar moeder en zusje in district 12. Op een dag treft Katniss president Snow thuis aan. Het blijkt dat in een aantal districten opstanden dreigen tegen het Capitool. Katniss moet binnenkort met Peeta als overwinnaars van de Hongerspelen een toer langs de districten maken. De president dreigt haar vriend Gale te laten vermoorden, als Katniss de opstanden niet weet te voorkomen.


Spotgaai

In Spotgaai, het sluitstuk van de trilogie, is Katniss naar het geheime District 13 gebracht, het bolwerk van de opstand tegen het Capitool. De rebellen willen dat Katniss de spotgaai wordt, het symbool van de opstand. Peeta is door het Capitool gevangengenomen. Als Peeta op televisie oproept tot een staakt-het-vuren, voelt Katniss dat dát in ieder geval niet mag gebeuren, en besluit ze de spotgaai te worden. Met alle gevolgen van dien.

The Hunger Games

Tijdens de MTV Movie Awards was "The Hunger Games," de verfilming van het eerste boek, de grote winnaar met vier prijzen: beste gevecht, beste make-up, beste mannelijke hoofdrol voor Josh Hutcherson en beste vrouwelijke hoofdrolspeler voor Jennifer Lawrence. De film ging bij ons in première op 21 maart 2012.


The Hunger Games Trailer from SpineOut on Vimeo.

Labels: , , , |

0 reacties: