Internationale wedstrijd voor jongeren rond de Prijs der Nederlandse Letteren

In november krijgt de Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens van koningin Beatrix de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren. Dat is een belangrijke literaire prijs van alle landen waar Nederlands de officiële taal is: Aruba, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen.


Wedstrijd voor jongeren van 16 tot 21 jaar


Naar aanleiding van deze prijs heeft de Nederlandse Taalunie een wedstrijd in het leven geroepen voor jongeren tussen 16 en 21 rond Leonard Nolens. In grappige videoboodschappen krijgen jongeren tussen 16 en 21 jaar een opdracht die te maken heeft met Leonard Nolens. De Nederlandse zanger Spinvis heeft een lied gemaakt op een tekst van Nolens en roept jonge lezers op om hetzelfde te doen. De Vlaamse televisiemaker Lieven Scheire, onder meer bekend van de Neveneffecten, daagt deelnemers uit om een reclamecampagne te maken. De hofmaarschalk van de koningin is al tevreden met een mooie brief.


Koninklijke uitnodiging


De winnaars krijgen van koningin Beatrix een uitnodiging om de uitreiking van de Prijs der Nederlandse letteren bij te wonen. Voor de hoofdwinnaar is er bovendien een iPad met werk van alle laureaten van de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat zijn er twintig sinds de eerste toekenning in 1956.


www.prijsderletteren.org/jongeren


De opdrachten staan op www.prijsderletteren.org/jongeren. Op de website staan ook lessuggesties voor leerkrachten die het willen hebben over de gedichten van Leonard Nolens. De wedstrijd is voor jongeren uit alle landen waar Nederlands gesproken wordt. De inzendingen worden verwacht tot 1 oktober. Vanaf 2 oktober staan ze online en kan iedereen een stem uitbrengen.

Alle info op: http://jongeren.prijsderletteren.org/


Spinvis


Spinvis maakte van het gedicht De Muizenval van Nolens een indrukwekkend lied. Hij daagt je uit om hetzelfde te doen. Kies een gedicht of een fragment uit de dagboeken van Nolens en componeer! Of breng een muzikale ode aan de dichter/dagboekschrijver!

 

Bron: http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/120612-sa-wedstrijdnolens

Labels: , |

0 reacties: