Passie voor Turkse cinema



Dit najaar maken de bibliotheken van De Leesdijk een reis rond de wereld in 9 lezingen over film.


Maandag 5 november, om 20.15 u, in de raadzaal van het Sociaal huis in Wichelen (Oud Dorp 2), komt de jonge filmkenner Maarten Schmidt vertellen over zijn passie voor Turkse cinema.

Wie komt, maakt bovendien kans op twee gratis bioscooptickes (CC Nova Wetteren).

Cineast Maarten Schmidt

Cineast Maarten Schmidt, afgestudeerd aan de filmschool Sint-Lukas in Brussel, woont al meerdere jaren in de grootste Turkse gemeenschap in Schaarbeek. Hij ontdekte er een kleine Turkse videotheek en daarmee ook alle Turkse klassiekers.

De Turkse cinema is vrij onbekend, maar sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Turkije een eigen filmindustrie ontwikkeld die ook een eigen plaats verworven heeft. De Turkse film biedt de kijker een blik op de Turkse cultuur en het prachtige Turkse landschap. Tijdens de voordracht gaat Maarten Schmidt aan de hand van filmfragmenten op reis doorheen die Turkse cinema.



INKOM GRATIS
Waar ? Raadzaal Sociaal Huis – Oud Dorp 2 – 9260 Wichelen
Wanneer? Maandag 5 november 2012 – 20.15 uur
MAAK KANS OP 2 BIOSCOOPTICKETS (CC NOVA WETTEREN)

De Leesdijk heeft last van filmstreken

De Leesdijk heeft last van filmstreken De bibliotheken van De Leesdijk maken dit najaar een reis rond de wereld in 9 lezingen over film en met 9 tentoonstellingen van filmaffiches.

9 lezingen 

Tijdens de lezingen komen geen Holly- en Bollywoodfilms aan bod, maar wel de betere films uit Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Europa.

Blikvangers zijn ongetwijfeld Roel Van Bambost (van Miek en Roel, en oud-medewerker van de VRT) die in Buggenhout zal spreken over de Latijns-Amerikaanse film en Jan Verheyen(succesvol regisseur en auteur) die het in Lebbeke zal hebben over zowel de Zuid-Koreaanse als de Vlaamse film.

 De lezingen zijn gratis, hebben telkens plaats op maandag en starten om 20.15 u. Na de laatste lezing is er een receptie, aangeboden door het gemeentebestuur van Lebbeke.

 9 tentoonstellingen 

In elke bibliotheek zullen van eind september tot eind november filmaffiches tentoongesteld worden die aansluiten bij het onderwerp van de geplande lezing. De filmaffiches komen uit de verzameling van Ronnie Pede, oud-hoofdredacteur van het maandblad Film en Televisie, en eerste gast van de lezingenreeks.

Toemaatje

Na elke lezing worden 5 duo-filmtickets verloot.

Overzicht van de lezingen 

  • Hamme. Maandag 24 september, 20.15 u., cc Jan Tervaert, Kaaiplein 34: Ronnie Pede over Wereldcinema.
  • Zele. Maandag 1 oktober, 20.15 u., Jan Praetzaal, Lokerenbaan 43: Daniel Biltereyst over de Mexicaanse film
  • Dendermonde. Maandag 8 oktober, 20.15 u., Bibliotheek, Kerkstraat 111: Guido Convents over films uit Congo 
  • Berlare. Maandag 15 oktober, 20.15 u., Bibliotheek, Dorp 101A: Sylvain De Bleeckere over de Russische film 
  • Wetteren. Maandag 22 oktober, 20.15 u., Bibliotheek, Markt 27: Rosemarie Verlinden over Japan, het land van de rijzende film 
  • Wichelen. Maandag 5 november, 20.15 u., Raadzaal Sociaal huis, Oud Dorp: Maarten Schmidt over de Turkse filmindustrie 
  • Buggenhout. Maandag 12 november, 20.15 u., Bibliotheek, Nieuwstraat 2: Roel Van Bambost over de Zuid-Amerikaanse film
  • Laarne. Maandag 19 november, 20.15 u. Raadzaal gemeentehuis, Dorpstraat 2: Jeanne Boden over de Chinese film
  • Lebbeke. Maandag 26 november, 20.15 u., Bibliotheek, Stationsstraat 19: Jan Verheyen over de Zuid-Koreaanse en de Vlaamse film 

 Met dank aan de provincie Oost-Vlaanderen voor de financiële steun. Alle info over de lezingen vind je ook op de facebookpagina van de Leesdijk.

Met De Leesdijk naar de Boekenbeurs


De bibliotheken van De Leesdijk gaan op donderdag 8 november naar de Boekenbeurs in Antwerpen.
De Leesdijk biedt een all inarrangement aan met busvervoer, toegangskaart en verwenbon voor de prijs van € 5.

De bus vertrekt om 18 uur en is terug rond 23 uur. Inschrijven kan tot uiterlijk 26 oktober in de bibliotheek.

Er vertrekken bussen aan de bibliotheek van:

Berlare, Dorp 101
Buggenhout, Nieuwstraat 2
Dendermonde, Kerkstraat 111
Hamme, Achterhof 84
Laarne, Keistraat 5
Lebbeke, parking cc Biekorf
Wetteren, Markt
Wichelen (Schellebelle), Dorp 1
Zele, Lokerenbaan 41

Je vindt het inschrijvingsformulier in de bib, maar je kunt het ook hier downloaden.

Met dank aan de provincie Oost-Vlaanderen voor de financiële steun.

Debuutprijs voor verhalenbundel "Nauwelijks lichaam" van Filip Rogiers

Debuutprijs 2012

Dinsdag 9 oktober is de winnaar van de Debuutprijs 2012 bekend gemaakt. De debuutprijs is de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur, georganiseerd door Boek.be, met de steun van de provincie Antwerpen. De eer gaat dit jaar naar Filip Rogiers, journalist bij De Standaard, voor zijn verhalenbundel Nauwelijks lichaam.

Bundeling van vijf verwante verhalen

Nauwelijks lichaam is een bundeling van vijf verwante verhalen. Het eerste verhaal van de bundel verscheen al in 1998 in het Nieuw Wereld Tijdschrift. “In die zin is Nauwelijks lichaam een gerijpt debuut. Traag werken, schaven, schrappen en slijpen leidt tot prachtige, poëtische taal, puntgave zinnen en stilistisch hoogstaande verhalen vol spankracht,” aldus de jury.

De auteur verwoordt in het boek “in prachtig Nederlands” hoe kleine levensdrama’s van normale mensen “soms grote drama’s in een kleine wereld worden,” aldus de jury. Bovendien doet het de jury plezier dat Rogiers “het literair wat veronachtzaamde kort verhaal met verve nieuw leven inblaast”.

Vurige Tong

Vurige Tong, de vlammende aanklacht van Ann De Craemer tegen haar katholieke nest Tielt, beschouwde de jury uiteindelijk als runner-up, de tweede grootste kanshebber. Onlangs kwam De seingever uit, het tweede prozawerk van Ann De Craemer, tevens journaliste bij dagblad De Morgen.

Vulkaanvrucht

Vorig jaar ging de debuutprijs naar Y.M. Dangre voor Vulkaanvrucht. Y.M. Dangre heeft tevens een tweede roman uit, getiteld Maartse kamers.

De Bronzen Uil

Vorig weekend raakte bekend dat "Vloed" van Roderick Six, recensent bij Focus Knack, de Bronzen Uil in de wacht sleept. De Bronzen Uil is een prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, uitgereikt tijdens Het Betere Boek, in een organisatie van het Willemsfonds.

Dat journalisten zich op proza richten, lijkt een tendens in het hedendaagse Vlaamse literatuurlandschap die onder meer bevestigd wordt door het onlangs verschenen debuut van Marnix Peeters, De dag dat we Andy zijn arm afzaagden.

Klik hier voor alle info over de Debuutprijs

Labels: , | 0 reacties