
woensdag 31 maart 2010
OKA Schellebelle "1919"

maandag 29 maart 2010
Christiaan Weijts ontvangt Gerard Walschapprijs
Deze prijs wordt sinds 1999 door de gemeente Londerzeel ingericht, ter ere van Gerard Walschap. Het wil waardevol werk van hoofdzakelijk jonge auteurs in het licht te stellen, die maximum 4 boeken op hun conto hebben. Er staat een bedrag van 7.500 euro tegenover.
Weijts haalt zo zijn slag boven Gouden Uilwinnaar 2008 Marc Reugebrink met Het Grote Uitstel, de Vlamingen Jeroen Olyslaegers (Wij) en Annelies Verbeke (Groener gras). Via Cappello 23 figureerde eerder ook al op de shortlists van de AKO Literatuurprijs en Gouden Uil. De jury viel op “een werk dat de problemen van deze tijd niet schuwt en dat in een eigentijds taalgebruik een wereld schetst waarin het vaak moeilijk leven is. Een knap verhaal, vernuftig geconstrueerd en knap geschreven“. Sinds 2005 organiseert Behoud de Begeerte de uitreiking van de Gerard Walschap Literatuurprijs die plaatsvindt op 23 april 2010, Wereldboekendag.
Een overzicht van de publicaties van Christiaan Weijts:
Art. 258b (2006)
Via Cappello 23 (2008)
De etaleur: dansnovelle (2009)
(bron: Behoud de Begeerte)
zaterdag 27 maart 2010
De SISO-code ontsluierd
000 Algemeen
100 Wijsbegeerte
200 Godsdienst
300-330 Sociale Wetenschappen
340-380 Economie
390-398 Rechtswetenschap
399 Krijgswetenschap
410-420 Psychologie - Occulte wetenschappen
430-490 Opvoeding - Onderwijs - Vorming
500 Wiskunde - Informatica - Natuurwetenschappen
600-610 Geneeskunde - Gezondheidszorg - Lichaamsoefening en sport
620 Bord-, denk- en kansspelen - Handenarbeid - Huishoudkunde
630 Land en tuinbouw - Jacht en visserij
640-690 Techniek
700-770 Kunst; algemeen - Beeldende kunst
780-790 Muziek - Dans - Toneel - Film
800 Taal- en letterkunde
900-940 Geschiedenis
950-990 Land- en volkenkunde

vrijdag 26 maart 2010
Astrid Lindgren Memorial Award voor Kitty Crowther
Kitty Crowther is in 1970 geboren in Brussel als dochter van een Engelse vader en een Zweedse moeder. Ze studeerde beeldende kunst en illustratie aan het St. Lucas-instituut in Brussel. In 1992 ontving ze de Prix du Jury van het Salon du Livre de Jeunesse in Montreuil, een illustratorenprijs voor aankomend talent. In 1994 verscheen haar eerste prentenboek. Er volgden tal van prentenboeken, waarvoor ze zelf de tekst schreef of enkel de illustraties verzorgde, en die bijna allemaal verschenen in een Nederlandse vertaling. Zo maakte ze onder andere tekeningen voor Toon Tellegens De verjaardag van de eekhoorn en andere verhalen. Bekende titels zijn onder meer In het pikkedonker (bekroond met een Zilveren Penseel) en Kleine Dood en het meisje (bekroond met een Zilveren Penseel). In 2006 ontving Crowther de Belgische Grand Prix triennal de littérature de jeunesse voor haar gehele oeuvre.
(bron: vlabin-vbc)
Onder de vijftig genomineerden voor deze prijs waren ook nog de Vlamingen Carll Cneut, Klaas Verplancke, Bart Moeyaert, en Sylvia Vanden Heede. Vier Nederlandse schrijvers maakten ook kans: Harrie Geelen, Peter van Gestel, Guus Kuijer en Joke van Leeuwen.
donderdag 25 maart 2010
Hans Christian Andersen Awards voor David Almond en Jutta Bauer

Op 23 maart 2010 zijn de tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Awards door het IBBY ("International Board on Books for Young People") uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een persconferentie op de kinderboekenbeurs van Bologna. De Britse jeugdauteur David Almond en de Duitse illustrator Jutta Bauer gaan met de gouden medaille aan de haal. Op de shortlist prijkte de Vlaamse illustrator Carll Cneut. (zie ons eerder bericht)
De Hans Christian Andersen awards gelden als de meest prestigieuze internationale onderscheidingen voor jeugdschrijvers- en illustratoren. Ze worden ook wel eens de 'kleine Nobelprijzen' genoemd. Almond en Bauer worden nu bijgezet in een gerenommeerd rijtje met namen als Astrid Lindgren, Annie M.G. Schmidt, Quentin Blake en Tomi Ungerer.
(bron: vlabin-vbc)
woensdag 24 maart 2010
Leeskring Wichelen leest ...


Deze maand koos onze leeskring voor twee absolute klassiekers: De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry en Max Havelaar van Multatuli.
Bespreking : donderdag 8 april om 20.00 uur in de bibliotheek (Dorp 1 - 9260 Schellebelle)
Wie wil meelezen kan een exemplaar van beide boeken afhalen in de bibliotheek.
Max Havelaar kan u ook volledig op uw computer lezen. De volledige tekst vindt u namelijk hier
Bekijk het youtube-filmpje voor het eerste deel van het verhaal van 'Le Petit Prince' (Franse versie).
dinsdag 23 maart 2010
Shortlist Libris Literatuurprijs 2010
De genomineerden voor de Libris Literatuurprijs zijn:
Kleine dagen / Bernard Dewulf
Ruw / Marie Kessels
Sprakeloos / Tom Lanoye
De bewaker / Peter Terrin
Terug naar Walden / Walter van den Broeck
Een goed verhaal / Mensje van Keulen
Klik hier voor het volledige juryrapport over de nominaties van de Libris Literatuurprijs. De winnaar wordt op 5 mei 2010 bekendgemaakt en neemt de geldsom van 50.000 € mee naar huis. De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 €. Vorig jaar ging de prijs naar Dimitri Verhulst voor zijn eigen fictieve wereldgeschiedenis Godverdomse dagen op een godverdomse bol.
zondag 21 maart 2010
Uitgelezen
Een boekenprogramma op de Vlaamse televisie vindt geen vaste grond. Maar dat houdt Uitgelezen niet van z'n voortdurend succes. Maandelijks zit de balzaal van Vooruit in Gent in de herfst-, winter- en voorjaarsmaanden afgeladen vol literatuurliefhebbers.
Onder deskundig moderatorschap van presentatrice Fien Sabbe stelt het vaste panel Anna Luyten en Jos Geysels en gasten al 5 jaar, meer dan 100 afleveringen lang boeken en literatuurtips voor.
Twee fragmenten uit de voorbije aflevering (maart 2010);
Voor de volledige aflevering van de afgelopen maand kan je hier terecht. Heel veel leestips en videofragmenten van het vaste panel en de vele gasten van de voorbije jaren vind je hier.
Opgelet: de kans deze links te volgen en geen aanbevolen boek te beginnen lezen is verwaarloosbaar klein..
De voorstellingen zijn gratis, maar wees er tijdig bij. De volgende voorstelling (met gasten Roos Van Acker en Ianka Fleerackers) vindt plaats op 20 april 2010, de laatste van dit seizoen op 25 mei.
vrijdag 19 maart 2010
Minister Ribbe De Bie : een gesprek

Opnieuw een klap in het gezicht van minister van Overbodige Zaken, Ribbe De Bie, die moedeloos en alleen achterblijft in het schoolgebouw. Zelfs de nog aanwezige leerkrachten kijken niet meer naar hem om. Als we de minister aanspreken en vragen om een interview is hij aangenaam verrast. Hij staat een gesprek toe, maar wil niet dat er foto’s worden genomen.
Als wij voorstellen om tijdens het interview zijn portret te schilderen gaat hij akkoord, op voorwaarde dat het een impressionistisch schilderij is. ‘Want ik ben een impressionante persoonlijkheid’, zegt hij trots. Hij stelt voor om te poseren terwijl hij een boek weggooit in een rode vuilnisbak. ‘Rood is een mooie kleur’ zegt hij ‘en, weet je wat, ik neem een groen boek als contrast.’
‘Kan u zo een tweetal uur onbeweeglijk blijven staan, excellentie?’, vragen wij beleefd. ‘Mag ik wel mijn mond bewegen?’, vraagt de minister. Dat mag.
Hoe bent u op het idee gekomen om boeken te verbieden?
Ik kan zelf niet lezen. Dat is heel vervelend, vooral in een gezelschap van mensen die wel kunnen lezen. En zo zijn er dus heel veel gezelschappen, weet u. Ik kwam zowat een maand geleden bij mijn broer aan huis. Eén van zijn kinderen zat in een boek te lezen. Ik zeg : doe onmiddellijk dat boek weg. Maar oom, het is zo’n mooi verhaal, zegt dat kind dan. Ja, dan sta je compleet machteloos, want je wil zelf ook wel een mooi verhaal, maar dat kan niet. Dus heb ik beslist om het lezen van boeken voor iedereen te verbieden. Om het analfabetisme te democratiseren, begrijpt u.
Is dat niet een beetje kort door de bocht?
Nu begint u over wielrennen. Wat bent u voor een vragensteller. Kunt u wel bij het onderwerp blijven alstublieft. Pas op, ik wil over alles praten. Ik heb thuis een hond, ziet u, en die heeft verschrikkelijk veel last van diarree. Ik bedoel maar dat ik ook een enorme dierenliefhebber ben.
Welk voedsel geeft u aan die hond?
Die krijgt alleen de beste vlierbessensiroop. Dat is goed voor zijn vacht. Tenminste dat denk ik, want die vacht glanst altijd zo mooi.
Krijgt uw hond nooit hapklare brokken?
Begint u nu ook al? Hapklare brokken, iedereen begint altijd maar over hapklare brokken. Hapklare brokken en een been. Dat is goed voor de tanden. Weer van die typische boekenpraat. Ik heb ook tanden, dus zal ik zelf wel weten wat goed is voor mijn hond. Daar heb ik uw boekenwijsheid niet voor nodig, dank u wel. Trouwens ik ben klaar met dit interview. Mijn arm slaapt. Hoe zit dat met mijn portret?
Jeugdboekenweek GIBO Serskamp

donderdag 18 maart 2010
Vlaamse illustrator Carll Cneut genomineerd voor Hans Christian Andersen Award
De vijf genomineerde auteurs zijn:
- Ahmad Reza Ahmadi uit Iran
- David Almond uit Engeland
- Bartolomeu Campos de Queiros uit Brazilië
- Lennart Hellsing uit Zweden
- Louis Jensen uit Denemarken
De vijf genomineerde illustratoren zijn:
- Jutta Bauer uit Duitsland
-Carll Cneut
- Etienne Delessert uit Zwitserland
- Svjetlan Junakovic uit Kroatië
- Roger Mello uit Brazilië
Aan de Hans Christian Andersen award is geen geldprijs verbonden. De winnaar ontvangt enkel een gouden medaille. In de internationale jury zetelt de Vlaamse docent en recensent Annemie Leysen. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op de kinderboekenbeurs van Bologna op dinsdag 23 maart 2010.
( bron: stichtinglezen, Papieren Man)
Niet lezen is moeilijk
Doe zelf de test
In het volgende vak staan 72 gekleurde woorden. De woorden benoemen ook kleuren. Soms komen kleur en betekenis overeen, soms ook niet. Noem snel na elkaar telkens de kleur waarin elk woord staat afgebeeld (en negeer de betekenis van het geschreven woord) : groen groen geel geel blauw blauw enz.

dinsdag 16 maart 2010
Shortlist Gouden Uil 2010
Voor de Gouden Uil Prijs van de Lezer en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer wordt een beroep gedaan op het ruime publiek. Je kan stemmen door bij jouw volgende bezoek aan de bib een stemformulier in te vullen. Je kan je keuze ook online te kennen geven op de website van de Gouden Uil.
De winnaars van De Gouden Uil worden bekendgemaakt op Canvas op zondag 25 april 2010 om 21u tijdens de uitzending van Cobra TV.
De genomineerden voor de shortlist van de Gouden Uil Literatuurprijs zijn:
Kamermeisjes en soldaten / Arnon Grunberg
Sprakeloos / Tom Lanoye
s Nachts komen de vossen / Cees Nooteboom
Zoete mond /Thomas Rosenboom
Een goed verhaal / Mensje van Keulen
De shortlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs:
Wild verliefd / Ditte Merle
De kleine Odessa / Peter Van Olmen
Keepvogel / Het diepste gat / Wouter van Reek
De hondeneters / Marita de Sterck
De boomhut / Marije Tolman & Ronald Tolman
zaterdag 13 maart 2010
Hoe overleef ik zonder ... boeken

Het Vlaams Parlement werd dit jaar aan het begin van de jeugdboekenweek door de Vlaamse kinderen ingenomen. Ze kwamen er hun recht op boeken verdedigen en haalden hiermee het televisiejournaal.
'Boeken staan voor heel veel verschillende dingen. 'Boeken staan voor informatie, boeken staan voor ontwikkeling, voor lezen, voor spanning, voor cultuur, voor onderwijs. In die zin is het perfect om boeken met kinderrechten te verbinden' zei kinderrechtencommisaris Bruno Vannobbergen.
Ook prinses Mathilde was aanwezig om de kinderen een hart onder de riem te steken. 'Misschien hebben kinderen wel het meest een verhaal nodig als ze zich niet zo goed voelen' zei de prinses.
Er is ook weinig reden om je goed te voelen, nu de Minister van Overbodige Zaken aan de openbare bibliotheken een omzendbrief stuurde dat boeken binnenkort helemaal verboden worden. "Hoe overleef ik zonder boeken". Het zou de titel kunnen zijn van een Francine Oomen boek. In Vlaanderen is het bittere werkelijkheid. De bibliothecarissen en allen die met boeken bezig zijn zitten in zak en as.
Ondertussen komen er van alle kanten steunbetuigingen. Dokters en de apothekers zijn verontwaardigd. Ook zij halen veel wijsheid uit boeken. De bakkers en de beenhouwers zijn verbolgen. Zij vrezen dat hun lekkere recepten verloren zullen gaan als die niet meer mogen worden opgeschreven en doorgegeven. Ook krantenbazen zien de bui al hangen. Binnenkort zitten misschien duizenden journalisten zonder baan.
Maar de kinderen geloven er nog in en voeren volop actie, samen met hun leraars en hun ouders. 'De minister moet en zal op zijn beslissing terugkomen', zo klinkt het militant. 'Wacht maar af!'
donderdag 11 maart 2010
Gerard Walschap Literatuurprijs
Dorstige rivier / Rodaan Al Galidi
Apentheater / Willem Brinkman
De overtreder / Marente de Moor
De kleine miezerige god / Esther Gerritsen
Wij / Jeroen Olyslaegers
Het grote uitstel / Marc Reugebrink
Groener gras /Annelies Verbeke
Via Cappello 23 / Christiaan Weijts
Op vrijdag 23 april, Wereldboekendag, vindt de prijsuitreiking plaats. Aan de prijs is een geldbedrag van 7.500 € verbonden. De vorige winnaars waren:
- in 1999: Marcel / Erwin Mortier
- in 2001: Werk / Josse de Pauw
- in 2003: Rupert / Ilja Leonard Pfeiffer
- in 2005: Los / Tom Naegels
- in 2007: Hart in hart / Désanne van Brederode.
dinsdag 9 maart 2010
De Inktaap 2010 voor Robert Vuijsje


- Over de liefde van Doeschka Meijsing (winnaar AKO Literatuurprijs 2008)
- Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst (winnaar Libris Literatuurprijs 2009)
Tijdens de vorige editie ging de prijs naar Het schervengericht van A.F.Th. Van der Heijden. In 2008 viel de eer aan de bestseller De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst.
In het juryrapport lezen we onder meer het volgende over "Alleen maar nette mensen":
"Het is juist erg belangrijk dat er een boek is verschenen dat over de multiculturele samenleving gaat omdat het de laatste jaren weer steeds slechter lijkt te gaan met ons begrip en respect tegenover buitenlanders.
...
Vuijsje schrijft helder en to the point. De korte hoofdstukjes bevorderen de leesbaarheid en Vuijsje gebruikt ook veel ‘streetwise’ woordenschat, maar legt voldoende uit zodat het niet stoort en je gaat je als lezer ook meteen ‘streetwise’ voelen. In tegenstelling tot bepaalde recensenten, appreciëren wij de msn en sms-dialogen juist wél. Maar sommigen van ons vonden de schrijfstijl juist te simpel, te weinig literair en meer passen bij een column dan bij een roman."
zondag 7 maart 2010
Gedicht

Darwin begrijpen
Als er nog maar twee soorten vogels bestaan
zal de ekster meer lijken op de zwaan
dan op die dode olifant met
veren.
En als er nog maar twee soorten zoogdieren bestaan
dan draagt die ene mens misschien de maan
en alle andere goddelijke apen
kleren.
Lukas Markus
zaterdag 6 maart 2010
I-brain : een festival over de hersenen


De Gentse universiteit organiseert op 5, 6 en 7 maart in De Bijloke in Gent een driedaagse rond het menselijke brein met een mix van presentaties, debatten experimenten, expo, film en muziek. Klik hier voor het volledige programma.
Een van de opgemerkte sprekers (op zaterdagmiddag) was ontwikkelingpsychologe Eveline Crone. Zij is universitair hoofddocent aan de universiteit van Leiden en is werkzaam binnen het Leiden Intitute for Brain & Cognition. Zij zette daar in 2005 het Brain & Development laboratorium op. Crone is lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Om haar publiek in de goede sfeer te brengen en hem/haar opnieuw in de huid en het hoofd van de adolescent te krijgen, startte zij haar lezing over Het puberende brein met het filmpje 'Sort Of Dunno Nothing'.
Ouders van pubers zullen het beeld herkennen (en de pubers wellicht zelf ook). Toch is de puber niet altijd zo kort van stof. Het ene moment kan hij/zij heel volwassen zijn en het volgende moment totaal onmogelijk. Stemmingwissels zijn in deze groeifase normaal. Dat heeft alles te maken met een ontwikkeling van de hersenen, waarbij niet alle hersengebieden tegelijk worden bediend. Adolescenten blinken vaak uit in sport, kunst en creativiteit. Maar opvallend is ook dat ze meer risicovol gedrag vertonen en dat ze moeite lijken te hebben om hun leven zelfstandig te plannen.
Ik doe niet aan tips (voor ouders), zei Crone desgevraagd, maar één tip wil ik wel meegeven. Als uw puber moeite lijkt te hebben met organiseren, help hem daarbij. Het wordt zeker gewaardeerd. Meer info op http://www.kijkinjebrein.nl/
dinsdag 2 maart 2010
De Jeugdboekenweek komt eraan!
Inmiddels heeft het ministerie van Overbodige Zaken een nieuwe persmededeling rondgestuurd.
1. Dat zijn wet niet zal wijken voor het protest
2. De straffen moeten worden uitgevoerd op alle aanstokers, medeplichtigen en deelnemers
3. Zijn spionnen hem dagelijks op de hoogte moeten brengen van wat op deze weblog verschijnt
4. Zijn spionnen op zoek moeten gaan wie de tekenfilm heeft gemaakt en wie achter de weblog zit
5. 500 afvalwagens worden ingezet om alle boeken die nog niet weg zijn op te halen gedurende de maand maart
Het heeft 7 uur geduurd vooraleer Zijne Excellentie deze boodschap heeft gestotterd.