Lezing Alicja Gescinska

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Op jonge leeftijd vluchtte ze met haar familie van Polen naar België, waar ze later haar doctoraat behaalde aan UGent. Van 2013-2014 werkte ze als postdoctoraal onderzoekster aan Princeton University. De daaropvolgende twee jaar bleef ze met haar gezin in de Verenigde Staten wonen en werkte er als docente politieke wetenschappen aan Amherst College.

Gescinska raakte bij het bredere publiek bekend in 2011 met de publicatie van haar boek “De verovering van de vrijheid” waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Het boek werd door deMens.nu bekroond tot het beste non-fictie boek van de voorbije twee jaar (2010-2011) en genomineerd voor de Socrates Wisselbeker en het Liberales-boek van het jaar.

Ze schrijft ook geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften.

In 2016 verscheen haar debuutroman “Een soort van liefde”. Deze roman vertelt het verhaal van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Lichamelijk, geestelijk, hartstochtelijk of ingehouden, steeds is de liefde ongrijpbaar en ambivalent.

In het najaar van 2016 was Alicja Gescinkska te zien in het programma “Wanderlust” op Canvas waarin ze  internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars bezoekt, zoals Roger Scruton, Connie Palmen en Krzysztof Zanussi om filosofische gesprekken met hen te voeren.

Haar lezing wordt een vurig pleidooi om het ideaal van de homo universalis nieuw leven in te blazen.

|

0 reacties: