Een bliksemflits… en toen de nacht!

Gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. De volgende editie vindt plaats op 27 januari 2011, de laatste donderdag van januari. Liefhebbers verspreid over Nederland en Vlaanderen organiseren op die dag een grote diversiteit aan eigen poëzie-activiteiten op scholen, in bibliotheken en winkels, culturele instellingen, op het werk of gewoon op straat. Kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer. Gedichtendag is een organisatie van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen.

Het thema van Gedichtendag 2011 is Nacht. De eeuwenoude fascinatie voor de nacht maakt het tot een van de meest bezongen onderwerpen. Gedichtendag 2011 wordt met dit thema ook een beetje Gedichtennacht.

Naar aanleiding van de Gedichtendag, neemt het Vlaams Fonds voor de Letteren elk jaar een dichter onder de arm om het Gedichtendagessay te schrijven. Dit essay verschijnt op Gedichtendag. In dit essay houdt de dichter een hoogst persoonlijk pleidooi voor de poëzie. Het volgende gedichtendagessay wordt afgeleverd door de dichter en wetenschapper Jan Lauwereyns en luistert naar de ronkende titel: De smaak van het geluid van het hart. Voor dit werkstuk vond Lauwereyns een onverwachte sleutel in de Japanse lettertekens voor 'betekenis'. Drie componenten verenigen zich daarin: de smaak, het geluid en het hart.

Jan Lauwereyns (°1969) woont en werkt in Japan, waar hij lesgeeft aan de Kyushu universiteit. Hij schreef onder meer de roman Monkey business (2003) en de dichtbundel Blanke verzen (2001). Lauwereyns neemt de fakkel over van Charles Ducal (2010), die op zijn beurt Luuk Gruwez (2009) en Paul Bogaert (2008) opvolgde.

Eerder was al bekend geraakt dat de Gedichtendagbundel geschreven wordt door Remco Campert. De gedichtendagbundel wordt ieder jaar door een andere dichter geschreven op vraag van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen. De gedichtendagbundel wordt in een voor poëzie ongeziene oplage gedrukt van 15.000 exemplaren en is vanaf Gedichtendag verkrijgbaar.

Remco Campert (°1929) is een Nederlands dichter, auteur en columnist. Hij was lid van de literaire stroming de Vijftigers en schreef onder meer de romans Het leven is vurrukkulluk (1961) en Een liefde in Parijs (2004). Onlangs verscheen van zijn hand nog de verhalenbundel Om vijf uur in de middag.


Bronnen: website VFL, website De Papieren Man en website Gedichtendag

Labels: , |

0 reacties: