Zot van Elsschot
Geplaatst op dinsdag 7 september 2010 om 12:15 door T. HorvàthAfgelopen zondag startte op Klara de negendelige radioserie Zot van Elsschot. Samensteller en presentator Pat Donnez, die eerder onder meer Titaantjes presenteerde, laat elke week prominente Vlamingen en Nederlanders los op hun favoriete auteur. Ze gaan op tocht naar plekken en ook naar mensen die zo mogelijk nog gekker zijn van Elsschot dan zijzelf. Ze duiken in Elsschots' boeken en de archieven. Elke aflevering is een persoonlijk Elsschot-verhaal. De eerste aflevering was op zondag 5 september 2010 op Klara om 10 uur. De laatste is op zondag 31 oktober 2010. Deze negendelige reeks kan je ook als podcast herbeluisteren.
Als kers op de taart wordt op donderdag 28 oktober 2010 om 20.15 uur het echtelijk bed van Willem Ellschot geveild. De veiling wordt omschreven als "Een mercantiel literair evenement betreffende ernstige aangelegenheden ten faveure een goed doel in Bernaerts Kunstveilingen nv Antwerpen".
De stad van Elsschot
31 mei 2010 was het precies 50 jaar geleden dat Willem Elsschot (1882-1960) stierf. Twee dagen eerder begon in Antwerpen het literaire stadsfestival De Stad van Elsschot. Gedurende vijf maanden herdenkt dit festival Elsschot, pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder, als schrijver, zakenman, bohemien en Antwerpenaar. Elsschot is immers onlosmakelijk verbonden met de Scheldestad.Elsschot in de bib
Klik hier voor een overzicht van de boeken van Elsschot in de bib. Niet enkel zijn oeuvre vind je in de bib. Wie meer wil lezen over Elsschot, kan onder meer zijn gading vinden in Fine : levenslang met Elsschot van zijn jongste dochter Ida De Ridder. In deze uitgave staat Elsschots’ vrouw Fine centraal. Elsschots’ familieleven was immers van grote invloed op zijn werk. Ook Kaas: een beeldroman en Het dwaallicht: een beeldroman, de verstrippingen door Dick Matena, kun je lenen.Elsschot online
Je kunt ook een aantal werken van Willem Elsschot online lezen via zoeken.bibliotheek.be, de catalogus van de Vlaamse openbare bibliotheken. Vanuit deze catalogus kan de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren integraal doorzocht worden. Tik de naam van de auteur in het zoekscherm. In de resultatenlijst herken je de full text edities aan het onderstaande logo. Als je vervolgens het logo aanklikt, word je doorverbonden naar de website van de DBNL (Digitale Bibliotheek der Nederlandse letteren).Zie hieronder een televisiefragment naar aanleiding van de tentoonstelling Dicht bij Elsschot in het Letterenhuis: