Zand, zee, heimwee, en spruitjes

In We zijn goed aangekomen! : vakantiekolonies aan de Belgische kust 1887-1980 schetst historica Martine Vermandere de rijke geschiedenis van de vakantiekolonies aan de Belgische kust, van de opvang van arbeiderskinderen door liefdadigheidsinstellingen op het einde van de 19e eeuw tot de professionalisering van de kolonies door de ziekenfondsen na de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van uniek fotomateriaal en getuigenissen van mooie en minder mooie herinneringen, voert dit boek je mee door de geschiedenis van de vakantiekolonies in al haar aspecten: de rumoerige eetzalen, de heimwee bij het slapengaan, het zand in de boterhammen, de gemeenschappelijke douches, en de kaartjes met daarop "We zijn goed aangekomen." De titel heeft een dubbele betekenis en verwijst ook naar de aangekomen kilo's van de kinderen.

Bij dit project van Amsab-ISG en de provincie Oost-Vlaanderen. hoort ook een interactieve website: www.vakantiekolonies.be. Hierop kan je je eigen ervaringen in een vakantiekolonie kwijt. De website geeft verder een volledig overzicht van alle vakantiekolonies aan zee, met meer dan duizend foto’s en film- en geluidsfragmenten, en is dus een unieke databank over dit thema.

Een voorsmaakje van "We zijn goed aangekomen!" kan je bekijken op google books. Voor het boek moet je natuurlijk in de bib zijn. Neem even de tijd voor dit TV-fragment uit het VRT-journaal.Bronnen: www.heemkunde-vlaanderen.be, www.vakantiekolonies.be en de tekst van het boekomslag.

Labels: , |

0 reacties: