Gedicht
Geplaatst op donderdag 27 januari 2011 om 14:00 door bibliotheekmedewerker
Voor wie het wat kan schelen
De waarheid reed mij aan op een keer
Sinds het ongeval loop ik wat vreemd
Omhul daarom mijn benen met plaaster
Vertel me leugens over Vietnam
Maar bleef liggen om niet mezelf te moeten zijn
Vul daarom mijn oren met zilver
Omhul mijn benen met plaaster
Vertel me leugens over Vietnam
In een marmeren telefoonboek beitel ik vele namen
Bedek daarom mijn ogen met boter
Vul mijn oren met zilver
Omhul mijn benen met plaaster
Vertel me leugens over Vietnam
En wat ze uit het vliegtuig gooien moeten pepermuntjes zijn
Prop daarom mijn neus vol look
Bedek mijn ogen met boter
Vul mijn oren met zilver
Omhul mijn benen met plaaster
Vertel me leugens over Vietnam
Dronk je toen slijm ergens bij een gedenkplaat?
Keten daarom mijn tong met whisky
Prop mijn neus vol look
Bedek mijn ogen met boter
Vul mijn oren met zilver
Omhul mijn benen met plaaster
Vertel me leugens over Vietnam
Mensenlevens worden ingekruld en daarna uitgeluid
Schrob daarom mijn vel met vrouwen
Keten mijn tong met whisky
Prop mijn neus vol look
Bedek mijn ogen met boter
Vul mijn oren met zilver
Omhul mijn benen met plaaster
Vertel me leugens over Vietnam
Adrian Mitchell
Herman De Coninckprijs
Geplaatst op woensdag 26 januari 2011 om 18:05 door bibliotheekmedewerkerJaarlijks wordt op Gedichtendag de Herman De Coninckprijs uitgereikt voor Beste Dichtbundel, Beste Debuut en Beste Gedicht.
Voor het Beste Gedicht kon het publiek online stemmen. 4.300 mensen brachten een stem uit voor één van de vijf genomineerde gedichten. Het gedicht ‘Uitgesproken’ van Marc Tritsmans (uit de bundel Studie van de schaduw) won overtuigend met 1.654 voorkeurstemmen.
De genomineerde gedichten waren:
Zij / Johan de Boose
Süsze Stille / Marleen de Crée
Klooster San Jeronimo, Belém / Stefan Hertmans
Uitgesproken / Marc Tritsmans
MDDLPNT / Joke van Leeuwen
De Beste Dichtbundel bekroont een oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. In december nomineerde de jury de meest recente bundels van Johan de Boose (Geheimen van Grzimek), Marleen De Crée (het is niet de lava), Stefan Hertmans (De val van vrije dagen), Marc Tritsmans (Studie van de schaduw) en Joke van Leeuwen (Hoe is 't). Ook in deze categorie heeft Marc Tritsmans zijn nominatie verzilverd en ontvangt € 6.000 voor Studie van de schaduw.
De Herman de Coninckprijs voor het Beste Debuut ten bedrage van 1.000 € gaat naar Annemarie Estor voor Vuurdoorn me.
Alle info vind je op www.boek.be
De weg van winkel naar bibliotheek
Geplaatst op donderdag 20 januari 2011 om 16:33 door T. HorvàthDe weg van winkel naar bibliotheek
Een boek, dvd of strip legt een hele weg af tussen aankoop en plaatsing in een bibliotheekrek. Na het nakijken van de bestellingen, voeren we de nieuwe materialen in de catalogus in. Vervolgens kleven we er een signatuur op dat aangeeft in welk rek het thuishoort. Tenslotte worden ze gekaft met een doorzichtige plastic folie. Elk object gaat door verschillende handen voordat het in een bibliotheekrek terechtkomt.
Het wieden van de collectie
Sommige publicaties worden niet meer uitgeleend, omdat ze bijvoorbeeld niet meer actueel zijn. Deze houden we na rijp beraad apart. Een deel daarvan belandt in het magazijn. Magazijnwerken kunnen nog altijd worden uitgeleend. Een ander deel belandt in de boekenverkoop die jaarlijks tijdens de bibliotheekweek wordt georganiseerd. In het bibliotheekjargon spreekt men over het wieden van de collectie.
De levensduur van een boek is niet oneindig. Door veelvuldig gebruik kan een boek schade oplopen, net zoals dat met elk gebruiksvoorwerp het geval is. Sommige beschadigingen kunnen hersteld worden. Losgekomen bladen kunnen bijvoorbeeld terug worden vastgelijmd aan het boekblok. Andere beschadigingen zijn onherstelbaar. Beschadigde materialen halen we ook uit het rek.
Het wieden van de collectie is noodzakelijk om het geheel actueel te houden en op een aantrekkelijke manier te kunnen presenteren naar de lezer toe.
Dit boek kan jouw boek worden !
Geplaatst op vrijdag 14 januari 2011 om 09:33 door T. HorvàthIn 2011 bestaat onze bib 10 jaar, en dat willen wij vieren. Als je op de hoogte wilt blijven van al onze activiteiten, dan moet je dit jaar zeker onze biblog in de gaten houden.
Ben jij zelf ook 10 jaar jong, en lid van de bib in Schellebelle, Wichelen of Serskamp? Dan hebben wij nu een verrassing voor wie het snelst op dit bericht reageert. Je maakt kans om een heel leuk, interactief boek over beroemde ontdekkingsreizigers te winnen!
Vergeet die lap voor je ogen, en laat je papegaai ook maar thuis. Nee, een echte zeepiraat hoef je (nog) niet te zijn. Ook een kompas en een vergrootglas heb je niet nodig. Je ultrafijne speurdersneus is meer dan voldoende!
Wat moet je doen?
Kom tijdens de openingsuren naar de bib in Schellebelle en ga op zoek naar het boek "De zeevaarders." Hier heb je een mooie afbeelding van de kaft.
Het komt af en toe voor dat we een boek niet vinden, omdat het in een rek staat waar het niet thuishoort. Voor deze wedstrijd hebben wij een keer met opzet gedaan. Dit boek staat op een plek waar het niet hoort te staan. Als je het vindt, dan is het helemaal voor jou. Gewoon even melden aan de uitleenbalie dat je het hebt gevonden, en je kan het meenemen om nooit meer terug te geven.
Tip 1: het boek bevindt zich op de benedenverdieping.
Tip 2: het boek staat naast een papieren museum
"De zeevaarders"?
In "De zeevaarders" vaar je mee met de beroemdste ontdekkingsreizigers uit de hele wereld! Je ontdekt welke schepen zij gebruikten en welke uitvindingen hen hielpen om de juiste route over zeeën en oceanen te bepalen.
Dit mooi geïllustreerde boek bevat ook een geheime zeemanskist. Met de vouwmodellen van een karveel en een echt te gebruiken telescoop en kompas uit deze kist kan je de avonturen van de roemruchte zeevaarders zelf beleven. De auteur Philip Steele heeft al heel wat andere informatieve boeken op zijn naam staan, die je ook in de bib vindt.
Tot binnenkort en veel speurplezier!
P.S. De 'schat' is intussen gevonden door één van onze jonge lezers die heel gelukkig was met zijn vondst. Binnenkort volgen er nog aankondigingen van activiteiten naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de bib.
Net gekaft
Geplaatst op vrijdag 7 januari 2011 om 19:00 door bibliotheekmedewerker
Eigentijdse interieurs van toonaangevende interieurarchitecten / Colette Demil & Staf Bellens
Hét breinboek / Rita Carter
De Vlaamse gemeentenamen / Frans Debrabandere e.a.
Impact : een concrete stylinggids voor M/V met ambitie / Emma Gelaude
Geschiedenis van Vlaanderen : de canon van het Vlaams verleden / Gerben Graddesz Hellinga
Het grote ontwerp : een nieuwe verklaring van het universum / Stephen Hawking
Keuken : recepten uit het hart van het huis / Nigella Lawson
Koken, een feest! / De Madammen
In gesprek met mezelf / Nelson Mandela
De Marec code / Marec
In de gouden buik van Boeddha : een reis door voormalig Birma / Ramsey Nasr
Jamie in 30 minuten / Jamie Oliver
Een jaar met James Wong (Grow your own drugs) / Jane Phillimore
Terug naar Congo : op zoek naar de guaveboom uit mijn jeugd / Marc Reynebeau
Dwarsliggers in de bib
Geplaatst op donderdag 6 januari 2011 om 15:13 door bibliotheekmedewerkerEen boek vinden dat past in je handtas en zelfs in een broekzak of binnenzak? Het kan dankzij de dwarsligger.
De dwarsligger?
Een dwarsligger is een compleet boek in een heel handig formaat. Het past wel zes tot acht keer in een 'normaal' boek. Het is niet alleen klein, 12 bij 8 centimeter, maar ook heel licht, gemiddeld nog geen 145 gram. Het is gedrukt op heel dun papier.
Hoe werkt het?
Bij een dwarsligger is de bladspiegel van één pagina uit een conventioneel boek overdwars afgedrukt op twee pagina's van elk acht bij twaalf centimeter. Als je het boek dus een kwartslag draait, ontstaat een normale bladspiegel. Door de bindwijze blijft de dwarsligger altijd openliggen. Zo kan hij met één hand worden doorbladerd en gelezen.
In de bib vind je een kleine collectie dwarsliggers. Klik hier voor een overzicht. Zo kun je onder meer Het verloren symbool van Dan Brown en Tot het voorbij is van Nicci French als dwarsligger ontlenen.
Bekijk zeker ook onderstaand filmpje.
Bron en meer info: www.dwarsligger.nl en http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwarsligger_boek