De weg van winkel naar bibliotheek

Een goede collectie en een goede dienstverlening zijn voor de bibliotheek heel belangrijk. De collectie bestaat uit boeken, dvd’s, strips en tijdschriften. Met veel zorg houden we de collectie actueel. Uit het beschikbare aanbod aan nieuwe publicaties maken we een selectie. Hierbij houden wij rekening met wat bezoekers vaak ontlenen en hun aankoopsuggesties.

De weg van winkel naar bibliotheek

Een boek, dvd of strip legt een hele weg af tussen aankoop en plaatsing in een bibliotheekrek. Na het nakijken van de bestellingen, voeren we de nieuwe materialen in de catalogus in. Vervolgens kleven we er een signatuur op dat aangeeft in welk rek het thuishoort. Tenslotte worden ze gekaft met een doorzichtige plastic folie. Elk object gaat door verschillende handen voordat het in een bibliotheekrek terechtkomt.

Het wieden van de collectie


Sommige publicaties worden niet meer uitgeleend, omdat ze bijvoorbeeld niet meer actueel zijn. Deze houden we na rijp beraad apart. Een deel daarvan belandt in het magazijn. Magazijnwerken kunnen nog altijd worden uitgeleend. Een ander deel belandt in de boekenverkoop die jaarlijks tijdens de bibliotheekweek wordt georganiseerd. In het bibliotheekjargon spreekt men over het wieden van de collectie.

De levensduur van een boek is niet oneindig. Door veelvuldig gebruik kan een boek schade oplopen, net zoals dat met elk gebruiksvoorwerp het geval is. Sommige beschadigingen kunnen hersteld worden. Losgekomen bladen kunnen bijvoorbeeld terug worden vastgelijmd aan het boekblok. Andere beschadigingen zijn onherstelbaar. Beschadigde materialen halen we ook uit het rek.

Het wieden van de collectie is noodzakelijk om het geheel actueel te houden en op een aantrekkelijke manier te kunnen presenteren naar de lezer toe.

Labels: |

0 reacties: