Auteur J.D. Salinger overleden

Woensdag 27 januari 2010 is de mensenschuwe auteur J.D. Salinger op de gezegende leeftijd van 91 jaar overleden. Salinger is vooral bekend om zijn controversiële adolescentenroman "The catcher in the rye" uit 1951.

Al decennialang leefde de schrijver een mediaschuw en teruggetrokken leven in zijn huis in New Hampshire (in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten). Zijn laatste interview gaf hij in 1980 en reeds sinds 1965 heeft de auteur niks meer gepubliceerd. Al wordt gefluisterd dat de auteur altijd is blijven schrijven. Er wordt nu druk gespeculeerd over postume publicaties van de auteur.

The catcher in the Rye (vertaald als De vanger in het graan) gold lang als een cultboek voor generaties Amerikaanse tieners. Velen herkenden zich in de lijzige antiheld Holden Caulfield. Het boek beschrijft een korte periode uit het leven van de 16-jarige Caulfield. Nadat hij van een internaat verwijderd werd, zwerft hij enige dagen rond door New York. Hier begint voor Holden een tragikomische zoektocht naar zichzelf, een thuis en een manier om gelukkig te worden. Dit loopt echter uit in een zenuwinzinking. Van het boek gaan jaarlijks nog 250.000 exemplaren langs de kassa.

Klik hier voor een overzicht van de boeken van J.D. Salinger in de bib.

Labels: |

0 reacties: