Miep Gies overleden

Maandag 11 januari 2010 heeft Miep Gies, op een zucht van haar 101ste levensjaar, het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Miep Gies gaat de geschiedenis in als één van de mensen die de familie van Anne Frank van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 heeft helpen onderduiken in het Amsterdamse Achterhuis. In hetzelfde pand was aan de voorzijde het kantoor van Otto Frank gevestigd, waar Miep als secretaresse werkte.
Miep Gies heeft er tevens voor gezorgd dat het dagboek van de jongste telg van de familie voor het nageslacht bewaard is gebleven. Zij bewaarde de schrijfsels van Anne Frank, na het verraad en de arrestatie van de familie, in een lade van haar bureau. Na de oorlog gaf ze het dagboek aan de vader van Anne terug, de enige van de acht ondergedoken familieleden die de terreur der concentratiekampen overleefde. Annes erfenis werd door zijn toedoen voor het eerst uitgegeven in 1947. In tussentijd zijn van het boek meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

Klik hier voor een overzicht van werken over Anne Frank in de bib. Behalve het dagboek van Anne Frank in papieren vorm én als luister-cd (bestaande uit 8 cd's, circa 10 uur), vind je in de bib onder meer ook een biografie over Anne Frank, en een verfilming van haar levensloop. Meer informatie op het web over Anne Frank vind je op www.annefrank.org

Labels: |

0 reacties: