Hoe overleef ik zonder ... boeken


Het Vlaams Parlement werd dit jaar aan het begin van de jeugdboekenweek door de Vlaamse kinderen ingenomen. Ze kwamen er hun recht op boeken verdedigen en haalden hiermee het televisiejournaal.

'Boeken staan voor heel veel verschillende dingen. 'Boeken staan voor informatie, boeken staan voor ontwikkeling, voor lezen, voor spanning, voor cultuur, voor onderwijs. In die zin is het perfect om boeken met kinderrechten te verbinden' zei kinderrechtencommisaris Bruno Vannobbergen.

Ook prinses Mathilde was aanwezig om de kinderen een hart onder de riem te steken. 'Misschien hebben kinderen wel het meest een verhaal nodig als ze zich niet zo goed voelen' zei de prinses.

Er is ook weinig reden om je goed te voelen, nu de Minister van Overbodige Zaken aan de openbare bibliotheken een omzendbrief stuurde dat boeken binnenkort helemaal verboden worden. "Hoe overleef ik zonder boeken". Het zou de titel kunnen zijn van een Francine Oomen boek. In Vlaanderen is het bittere werkelijkheid. De bibliothecarissen en allen die met boeken bezig zijn zitten in zak en as.

Ondertussen komen er van alle kanten steunbetuigingen. Dokters en de apothekers zijn verontwaardigd. Ook zij halen veel wijsheid uit boeken. De bakkers en de beenhouwers zijn verbolgen. Zij vrezen dat hun lekkere recepten verloren zullen gaan als die niet meer mogen worden opgeschreven en doorgegeven. Ook krantenbazen zien de bui al hangen. Binnenkort zitten misschien duizenden journalisten zonder baan.

Maar de kinderen geloven er nog in en voeren volop actie, samen met hun leraars en hun ouders. 'De minister moet en zal op zijn beslissing terugkomen', zo klinkt het militant. 'Wacht maar af!'

Labels: |

0 reacties: