Shortlist Gouden Uil 2010

De shortlist van de Gouden Uil Literatuurprijs 2010 is maandag 15/03/2010 bekendgemaakt. Dit jaar voeren gevestigde namen de boventoon. "Vorig jaar konden we op deze plaats een stevig op de deur bonzen van jong geweld signaleren. Die prille stemmen zijn er nog steeds, maar minder prominent aanwezig," stelt de jury in een persbericht. "Daar zijn immers de ouwe goden weer: de gevestigde waarden schrapen luidruchtig de keel, en planten hun voeten nog wat resoluter op hun hoogsteigen Olympustop." Arnon Grunberg kan door deze nominatie een derde Gouden Uil in de wacht slepen. Tom Lanoye, de enige Vlaming die erin geslaagd is zijn plaats op de longlist te verzilveren, maakt kans op zijn tweede gouden beeldje. Dit jaar zijn twee verhalenbundels genomineerd. 's Nachts komen de vossen van de winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren 2009 Cees Nooteboom, en Mensje van Keulen met een goed verhaal.

Voor de Gouden Uil Prijs van de Lezer en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer wordt een beroep gedaan op het ruime publiek. Je kan stemmen door bij jouw volgende bezoek aan de bib een stemformulier in te vullen. Je kan je keuze ook online te kennen geven op de website van de  Gouden Uil.
De winnaars van De Gouden Uil worden bekendgemaakt op Canvas op zondag 25 april 2010 om 21u tijdens de uitzending van Cobra TV.

De genomineerden voor de shortlist van de Gouden Uil Literatuurprijs zijn:

Kamermeisjes en soldaten / Arnon Grunberg
Sprakeloos / Tom Lanoye
s Nachts komen de vossen / Cees Nooteboom
Zoete mond /Thomas Rosenboom
Een goed verhaal / Mensje van Keulen

De shortlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs:

Wild verliefd / Ditte Merle
De kleine Odessa / Peter Van Olmen
Keepvogel / Het diepste gat / Wouter van Reek
De hondeneters / Marita de Sterck
De boomhut / Marije Tolman & Ronald Tolman

Labels: |

0 reacties: