I-brain : een festival over de hersenen


De Gentse universiteit organiseert op 5, 6 en 7 maart in De Bijloke in Gent een driedaagse rond het menselijke brein met een mix van presentaties, debatten experimenten, expo, film en muziek. Klik hier voor het volledige programma.

Een van de opgemerkte sprekers (op zaterdagmiddag) was ontwikkelingpsychologe Eveline Crone. Zij is universitair hoofddocent aan de universiteit van Leiden en is werkzaam binnen het Leiden Intitute for Brain & Cognition. Zij zette daar in 2005 het Brain & Development laboratorium op. Crone is lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Om haar publiek in de goede sfeer te brengen en hem/haar opnieuw in de huid en het hoofd van de adolescent te krijgen, startte zij haar lezing over Het puberende brein met het filmpje 'Sort Of Dunno Nothing'.
Ouders van pubers zullen het beeld herkennen (en de pubers wellicht zelf ook). Toch is de puber niet altijd zo kort van stof. Het ene moment kan hij/zij heel volwassen zijn en het volgende moment totaal onmogelijk. Stemmingwissels zijn in deze groeifase normaal. Dat heeft alles te maken met een ontwikkeling van de hersenen, waarbij niet alle hersengebieden tegelijk worden bediend. Adolescenten blinken vaak uit in sport, kunst en creativiteit. Maar opvallend is ook dat ze meer risicovol gedrag vertonen en dat ze moeite lijken te hebben om hun leven zelfstandig te plannen.

Ik doe niet aan tips (voor ouders), zei Crone desgevraagd, maar één tip wil ik wel meegeven. Als uw puber moeite lijkt te hebben met organiseren, help hem daarbij. Het wordt zeker gewaardeerd. Meer info op http://www.kijkinjebrein.nl/

Labels: |

0 reacties: