Astrid Lindgren Memorial Award voor Kitty Crowther

Op de kinderboekenbeurs van Bologna is, na de Andersen Awards, nu ook de Astrid Lindgren Memorial Award uitgereikt.  De Belgisch-Britse illustratrice en schrijfster Kitty Crowther gaat met de hoogste eer lopen. Financieel is deze prijs bijzonder lucratief. Er staat namelijk een geldbedrag tegenover van 5.000.000 Zweedse kronen (zowat 495.000 euro).

Kitty Crowther is in 1970 geboren in Brussel als dochter van een Engelse vader en een Zweedse moeder. Ze studeerde beeldende kunst en illustratie aan het St. Lucas-instituut in Brussel. In 1992 ontving ze de Prix du Jury van het Salon du Livre de Jeunesse in Montreuil, een illustratorenprijs voor aankomend talent. In 1994 verscheen haar eerste prentenboek. Er volgden tal van prentenboeken, waarvoor ze zelf de tekst schreef of enkel de illustraties verzorgde, en die bijna allemaal verschenen in een Nederlandse vertaling. Zo maakte ze onder andere tekeningen voor Toon Tellegens De verjaardag van de eekhoorn en andere verhalen. Bekende titels zijn onder meer In het pikkedonker (bekroond met een Zilveren Penseel) en Kleine Dood en het meisje (bekroond met een Zilveren Penseel). In 2006 ontving Crowther de Belgische Grand Prix triennal de littérature de jeunesse voor haar gehele oeuvre.
(bron: vlabin-vbc)

Onder de vijftig genomineerden voor deze prijs waren ook nog de Vlamingen Carll Cneut, Klaas Verplancke, Bart Moeyaert, en Sylvia Vanden Heede. Vier Nederlandse schrijvers maakten ook kans: Harrie Geelen, Peter van Gestel, Guus Kuijer en Joke van Leeuwen.

Labels: , |

0 reacties: