Nordic Crime Night

Vorige week vond in de Gentse Vooruit de allereerste Nordic Crime Night plaats. Hamvraag was hoe het komt dat auteurs uit Scandinavische landen zulke sterke thrillers schrijven? Gastvrouw was de Vlaamse journaliste en schrijfster Johanna Spaey. Uit Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken was er een afvaardiging van de volgende, ook in het Nederlands vertaalde, thrillerauteurs:


Wie? Roslund en Hellström
Thuisland? Zweden
Vaste rechercheur? Grens, Ewert
Laatste wapenfeit? Drie seconden (2010).
Korte inhoud: Ex-crimineel Piet Hoffman werkt als infiltrant voor de Stockholmse politie bij een Poolse drugsbende. Door een lek komt zijn ware identiteit aan het licht. Opgejaagd door zowel de Zweedse politie als de Poolse maffia is Hoffman zijn leven niet meer zeker.
Oordeel: De 31ste Detective- en thrillergids van Vrij Nederland geeft deze thriller 4 sterren. Het maximum van 5 sterren werd eerder toegekend aan twee andere thrillers van het duo, met name Kluis 21 en De uitlevering. Volgens diezelfde Detective- en thrillergids is de vergelijking met de misdaadserie "The Wire" terecht.

De auteurs? Anders Roslund (1961) en Börge Hellström (1957) hebben elkaar ontmoet in 1997. Roslund was nieuwsreporter voor de Zweedse televisie en wilde een reportage maken over de Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS), een organisatie ter bestrijding van misdaad. Hellström (op de foto: de man met de zonnebril op de achtergrond) is één van de oprichters van deze organisatie. In 1998 zijn ze samen beginnen schrijven. Na 2 thrillers voltooid te hebben, stapten ze naar een uitgever toe. Hun debuut verscheen in 2004. Het werd een instant succes aan de kassa. Ondertussen hebben ze reeds 5 misdaadromans op hun palmares staan. Het duo heeft zo langzamerhand een extra schoorsteenmantel nodig voor al hun prijzen.


Wie? Unni Lindell (1957)
Thuisland? Noorwegen
Vaste rechercheur? Isaksen, Cato
Laatste wapenfeit? Boeman (2009).
Korte inhoud: Een vrouw en een tienermeisje sterven onder mysterieuze omstandigheden. Cato Isaksen en zijn team staan voor een raadsel. Wat hebben de vermoorde vrouwen gemeen? Wie zal zijn volgende slachtoffer worden? Een bloedstollende race tegen de klok begint.

De auteur?
Unni Lindell debuteerde in 1986 en schreef onder meer romans, gedichten, korte verhalen, kinderboeken en zelfs kookboeken. In totaal heeft deze dame meer dan 60 publicaties op haar naam staan. Lindell is van opleiding journaliste. Ze heeft reportages gemaakt over o.a. vrouwenhuizen en crisiscentra. Deze ervaringen kon ze goed gebruiken in haar misdaadromans. In 1996 verscheen haar eerste thriller in Noorwegen met Cato Isaksen in de hoofdrol. Lindell schrijft haar levendige fantasie toe aan haar angsten en persoonlijke emoties. Haar boeken hebben internationaal een miljoenenpubliek verworven en worden in Noorwegen ook verfilmd.


Wie? Matti Rönka
Thuisland? Finland
Vaste rechercheur? Kärppä, Viktor
Laatste wapenfeit? Grensgeval (2010) - binnenkort in de bib !
Korte inhoud: Kärppä wordt benaderd door een man die hem vraagt zijn spoorloos verdwenen vrouw terug te vinden. Een routineklus, zo lijkt het. Maar de zaak wordt vlug gecompliceerder.
Oordeel: In de 31ste Detective- en thrillergids van Vrij Nederland krijgt deze thriller 3 sterren. Hoewel Rönka de Finse nationaliteit heeft, is hij geboren in een streek in Rusland, ten oosten van de Finse grens. Volgens Vrij Nederland bepaalt de manier waarop de schrijver omgaat met de nabuurschap van Finland en Rusland grotendeels de charme van het verhaal.

De auteur? Matti Rönka is anchorman en presenteert elke avond het nieuws op de Finse televisie. Daarnaast heeft hij reeds 5 thrillers gepubliceerd. Dit jaar verscheen zijn eersteling bij ons in vertaling. In de hoofdrol speelt de privé-detective Viktor Kärppä. In tegenstellling tot andere Scandinavische landen zijn er minder Finse auteurs over de landsgrenzen bekend. Volgens Rönka heeft dit te maken met het relatief kleine taalgebied en het beperkte aantal Finse vertalers. Maar de Finse literatuur is in opmars, volgens Rönka.

Wie? Leif Davidsen (1950)
Thuisland? Denemarken
Vaste rechercheur? Toftlund, Për
Laatste wapenfeit: De onzichtbare echtgenote (2007).
Korte inhoud: Als tijdens een bootreis door Rusland zijn echtgenote Nathalie spoorloos verdwijnt, gaat Marcus wanhopig naar haar op zoek. Op zijn daaropvolgende zoektocht ontmoet Marcus alleen maar tegenwerking. De lange zoektocht leidt vanaf zijn thuisbasis Kopenhagen via Nice naar Rusland en Japan. Langzaamaan ontdekt Marcus echter dat Nathalie niet alles over haar verleden heeft verteld.

De auteur?
Op jonge leeftijd debuteerde Davidsen als dichter. Later werd hij journalist. Hij is onder meer correspondent geweest in Moskou. Sinds 1999 leeft hij van zijn pen. Het idee voor zijn meest recente boek De onzichtbare echtgenote is ontstaan tijdens een bootreis. De auteur stelde zich voor wat er zou gebeuren als zijn vrouw opeens spoorloos zou verdwijnen van het dek. De thrillers van Davidsen worden ondersteund door een degelijke research. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een politieke ondertoon, nauwkeurige karakteriseringen en humoristische terzijdes.

(Bronnen: http://www.misdaadromans.nl/, spannings.blogspot.com, http://www.vn.nl/, http://www.vooruit.be/, http://www.wikipedia.be/)

Labels: |

0 reacties: