Graphic novels
Geplaatst op woensdag 30 juni 2010 om 18:08 door T. HorvàthEen graphic novel wordt ook wel een striproman of beeldroman genoemd. Het is een stripverhaal dat uitgegeven wordt in boekvorm. Vaak zijn de tekeningen zwart-wit. Niet zelden heeft een graphic novel een literaire inslag. Maar een graphic novel kan ook spannend zijn of ontroerend. Graphic novels zijn dan ook meestal bedoeld voor volwassenen.
De bib beschikt over een uitgebreide collectie graphic novels. Enkele aanraders:
De enige graphic novel die ooit onderscheiden werd met de Pulitzer Prize, is Maus van Art Spiegelman. Maus bestaat uit twee delen. Deel 1 heet Mijn vader bloedt geschiedenis. Deel 2 luistert naar de titel: En hier begon mijn ellende pas. Maus gaat over de strijd van Spiegelmans vader om als Poolse Jood te overleven tijdens de Holocaust. Het boek volgt ook de moeilijke relatie tussen de auteur en zijn vader, en de gevolgen van de oorlog op de verschillende familiegeneraties. In deze graphic novel worden alle mensen als dieren voorgesteld: zo zijn de Joden muizen en de Duitsers katten. Een kind van een Jood en een Duitser wordt getoond als een muis met kattenstrepen.
De maagd en de neger bestaat eveneens uit twee delen (deel 1: papa en Sofie : 1994-1998 ; deel 2: Leentje en Sofie). Het is van de hand van Judith Vanistendael, dochter van de Vlaamse schrijver Geert Vanistendael. Het gaat over de liefde tussen dochter Sofie en Abou, een politiek vluchteling uit Togo. Aanvankelijk ziet de vader de relatie van zijn dochter niet zitten, maar zijn houding verandert gaandeweg. In het tweede deel (Leentje en Sofie) zijn Sofie en Abou uit elkaar. Per toeval lopen ze elkaar opnieuw tegen het lijf. Dit tweeluik geeft een realistisch beeld van het vluchtelingenvraagstuk.
Een keuze uit de andere graphic novels in de bib:
- Jaren van de olifant / Willy Linthout. Linthout tekent ook de Urbanus-strips . Deze autobiografische graphic novel gaat over de zelfmoord van zijn zoon.
- Kiki van Montparnasse / José Bocquet (scenario) en Catel (tekenaar). Hoofdpersonage in deze striproman is Alice Prin, die beroemd is geworden door het portret dat Man Ray van haar maakte als: ‘de viool van Ingres'.
- Persopolis / Marjane Satrapi. De verfilming van deze striproman vind je ook in de bib.
- Boeddha / Osamu Tezuka. Tezuka wordt ook wel 'God van de manga' genoemd, wegens zijn productiviteit en grote invloed. In acht kloeke delen verstript Tezuka het levensverhaal van Siddhartha Gautama, die na zijn Verlichting beter bekend zou raken als Boeddha, stichter van 's werelds vreedzaamste godsdienst.