De Plantin-Moretusprijzen 2010

De Plantin-Moretusprijzen bekronen de best verzorgde publicaties in Vlaanderen die zich onderscheiden door hun vormgeving, illustratie en grafisch-technische productie (zie ons eerder bericht). Voor een keer staan niet de auteurs maar de vormgevers en de grafici in de schijnwerpers. Op 3 juni jongstleden werden de winnaars bekendgemaakt. De bekroonde boeken worden tot 12 september tentoongesteld in het Design museum in Gent.

6 categorieën

Er werden vormgevers bekroond in 6 categorieën: Zo vielen in de categorie kinder-en jeugdboeken Telfeest van vormgeefster Leen Depooter en Toen de duisternis viel, heb ik ze opgeraapt van vormgever Kris Demey in de prijzen. In de categorie kunst- en fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen en musea ging het boek Dooreman van vormgever Gert Dooreman met de hoogste eer aan de haal.

De Plantin-Moretuspublieksprijs:

Om deze prijzen een weerklank naar het grote publiek te geven, werd de Plantin-Moretuspublieksprijs voor het beste boekomslag ingericht. Een jury selecteerde een shortlist met kanshebbers, maar de stem van het publiek besliste wie de publieksprijs wint. De winnende vormgever mag een postzegel ontwerpen voor De Post. De winnaar van de publieksprijs 2010 is Het Boek van Mannetje Koek* van vormgever Pieter Gaudesaboos.

Brochure

In de rijk geïllustreerde brochure De best verzorgde boeken vind je alle informatie over de bekroonde werken en hun vormgevers.

Meer info:  www.plantinmoretusprijzen.be en www.boek.be

* binnenkort in de bib

Labels: |

0 reacties: