De Kiekeboes 35 jaar

De populaire Vlaamse stripserie "De Kiekeboes" is vorige week 35 jaar geworden. Men nam deze gelegenheid te baat om het 131ste album te publiceren, "Omtrent Oscar". Binnenkort in uw bib uitleenbaar!

De strip Kiekeboe, getekend door Belgische striptekenaar Merho (pseudoniem van Robert Merhottein!) verscheen als krantenstrip voor het eerst op 15 februari 1977.

Het eerste Kiekeboe-album heet: "De Wollebollen". Doorheen de jaren werd Kiekeboe bekender en populairder. In 2004 verscheen, na 27 jaar, het honderdste album in de reeks, "99 plus".

In 2007 verscheen het boek "Kiekeboe 30 jaar" naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Kiekeboe. Het boek telt ruim 90 pagina's met artikels en informatie over de reeks, de medewerkers, de personages en hoe de strip tot stand komt. In hetzelfde jaar werden in Antwerpen een stripmuur van Kiekeboe en op de zeedijk van Middelkerke een standbeeld van strippersonage Fanny Kiekeboe ingehuldigd. In 2008 kwam het naslagwerk "Kiekepedia" uit, met een opsomming van alle personages uit de reeks, allemaal met hun eigen biografie, afbeelding en naamsverklaring.

In de Kiekeboe-albums vindt de lezer talloze verwijzingen naar vele kunstvormen. Het boek Museum K geeft u een unieke blik op hoe Merho naar kunst en cultuur in de 21ste eeuw en ver daarbuiten kijkt.

Na de publicatie van het 125ste album kreeg de stripreeks naast een grondige restyling ook een nieuwe naam, "De Kiekeboes". Ook het formaat veranderde naar een A4-formaat. De serie is tegenwoordig de meest succesvolle strip van Vlaanderen met jaarlijks meer dan 1.000.000 verkochte exemplaren.

Voor meer info: www.cobra.be, www.bibliotheekkortrijk.blogspot.com, www.stripturnhout.be en www.dekiekeboes.be

Labels: |

0 reacties: