Net gekaft
Geplaatst op donderdag 29 juli 2010 om 08:14 door bibliotheekmedewerker
Geleende levens / J. Bernlef
En dan was jij het kind / Carin Gerhardsen
De linkerhand van God / Paul Hoffman
Dali : opkomst en ondergang van een geniale gek / Stan Lauryssens
Spion aan de muur / John Le Carré
Leven na Anne Frank / Berthe Meijer
Scheepsjournaal : een boek van verre reizen / Cees Nooteboom
Atlas in staking / Ayn Rand
Belangrijke voorwerpen en persoonlijke bezittingen uit de collectie van Lenore Doolan en Harold Morris, inclusief boeken, kleding en sieraden / Leanne Shapton
Donkerder dan middernacht / Salvo Sottile
Zes verdachten / Vikas Swarup
De kunst van verliezen / David Trueba
Liverpool Street / Anne Voorhoeve
Cold Spring Harbor / Richard Yates
Ongeduld / Stefan Zweig
Reis naar het verleden / Stefan Zweig
1919 : Johan Heldenbergh bij Marcel Vanthilt
Geplaatst op dinsdag 27 juli 2010 om 17:33 door bibliotheekmedewerker Johan Heldenbergh vertelde gisteren in Villa Vanthilt over 1919, de film die hij samen met de plaatselijke vereniging OKA in Schellebelle aan het maken is. Wat begon als een cafépraatje groeide uit tot een groots project met honderden enthousiaste medewerkers. 'Als je een droom hebt moet ge dat doen, gewoon.' zegt Heldenbergh, 'Maar ik heb nog een tweede principe : als ge iets doet moet ge het ook goed doen.'
Hij schreef het scenario voor wat hij een waterzooiwestern noemt (naar analogie met de spaghettiwesterns). Er komen geen cowboyhoeden aan te pas. Het verhaal speelt gewoon in Schellebelle in 1919, kort na de eerste wereldoorlog. Wel heeft hij geprobeerd om een verhaallijn te maken met een westernstructuur en met nogal wat westernclichés : de vreemdeling die aankomt in een klein dorp, de onmachtigen die zich verzetten tegen de macht, de onvermijdelijke shootout aan het einde ...
Hij vertelt erover met een passie en een enthousiasme die aanstekelijk werken. Er volgen nog enkele draaidagen, maar wij kijken toch al uit naar het afgewerkt product. Klik hier om het volledige gesprek met Marcel Vanthilt te bekijken, met ook al enkele beelden uit de film in avant-première.
Meer info en foto's over het project 1919 op de site van oka
Komt er een vierde Millennium boek ?
Geplaatst op zaterdag 24 juli 2010 om 20:40 door bibliotheekmedewerkerStieg Larsson, de Zweedse auteur van o.a. Mannen die vrouwen haten, werkte kort voor zijn dood aan een vierde boek met onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en computerhacker Lisbeth Salander in de hoofdrollen. Dit onafgewerkte boek zou ditmaal niet in Zweden spelen, maar in Canada, ergens ten noorden van het afgelegen plaatsje Sachs Harbour (134 inwoners).
Van het onvoltooide boek waren al meer dan 300 pagina's geschreven, waaronder het begin en het einde. Nu al kan voorspeld worden dat dit boek, mits het door een bekwaam auteur voltooid wordt, opnieuw een wereldwijde bestseller zal zijn.
Toch is het lang niet zeker dat het boek er ook komt. Momenteel woedt immers een strijd om de nalatenschap en de rechten van de vorige boeken. Volgens de Zweedse wet zijn enkel vader en broer Larsson rechthebbenden en niet Stieg's levenspartner Eva Gabrielsson (omdat zij niet gehuwd waren). Gabrielsson weigert nu om het onvoltooide manuscript vrij te geven. Wordt misschien vervolgd.
Klik hier voor het werk van en over Stieg Larsson in de bib.
Bekijk een clip van het verfilmde tweede boek.
Vakantielectuur voor de Vlaamse regering
Geplaatst op donderdag 22 juli 2010 om 10:00 door T. Horvàth- Zo krijgt Kris Peeters onder meer
Het land is moe : verhandeling over onze ontevredenheid van Tony Judt. Dit boek biedt een reflectie op de huidige sociaal-economische situatie.
- Ingrid Lieten (Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen) mag zich te buiten gaan aan Robots binnenstebuiten van Bram Vanderborght. In dit informatief jeugdboek (voor kinderen vanaf 10 jaar) worden robots binnenstebuiten gedraaid en vergeleken met wat een mens kan.
- Hilde Crevits (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken) kan haar tanden zetten in Uitvinder Otto en de slakmobiel van Bas Rompa. In dit verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar bedenkt uitvinder Otto een oplossing voor het fileprobleem. Na het observeren van de slakken in de tuin van tante Nora komt hij tot een originele oplossing.
- Joke Schauvliege (Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur) krijgt onder meer Kruisweg : roman van Diane Broeckhoven. Joke Schauvliege heeft al herhaaldelijk te kennen gegeven dat ze fan is van Diane Broeckhoven.
- Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) tenslotte, krijgt als één van de twee tips Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis van Bart Meuleman. In dit verhaal wordt het verlangen naar warm, menselijk contact aangrijpend in beeld gebracht.
Als je de volledige boekenmand voor alle Vlaamse ministers wil doornemen: klik hier.
Bron: http://www.boekenvak.be/nieuws/boekbe-overhandigt-boekenpakket-met-voorstellen-aan-kris-peeters-en-zijn-collegas
Subtiel
Geplaatst op maandag 19 juli 2010 om 16:00 door bibliotheekmedewerkerOnze boeken over restaurants vind je hier
Onze boeken over etiquette vind je hier
Onze boeken over haarverzorging vind je hier
Onze moppenboeken vind je hier
Gentse feesten: een cultureel volksfeest !
Geplaatst op zaterdag 17 juli 2010 om 14:23 door T. HorvàthVoor meer info: http://www.gentsefeesten.be/
Van mieren en mensen
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2010 om 04:42 door tvdwIk zag een meisje. Nog maar een kind. […] Donkerrood haar, roomblanke huid, ogen neergeslagen. […] Ze stond daar in het ruigere stuk van Camden High Street alsof ze aan de wand van de National Gallery thuishoorde. (Sam p.7)
‘Waar heb je me gezien?’ vroeg het meisje. […] ‘In High Street’ zei ik. ‘Je zag eruit als een schilderij.’ […] Was het een mooi schilderij?’ vroeg het meisje. ‘Ja,’ zei ik. ‘Nou dan is het goed.’ (Sam p.53)
De National Gallery was gratis, behalve die doorkijkdoos met geld waar je in kon stoppen wat je wilde. Sommige mensen hadden er twee penny in gestopt en andere biljetten van vijf pond, maar er lagen ook knopen en pluisjes uit zakken in, misschien van mensen die vonden dat de schilderijen niet de moeite waard waren. Ik vond ze mooi. Echt waar. Er waren er zoveel dat ik dacht dat ik een hoofd vol schilderijen zou krijgen met geen plaats meer voor iets anders. (Bohemia p.119)
Onderweg naar buiten stopte ik de helft van mijn geld in de doos. Ik had er wel meer in willen doen, maar ik had zin in een broodje. (Bohemia p.120)
DIT BOEK GAAT HELEMAAL NIET OVER KUNST EN EIGENLIJK OOK NIET OVER MIEREN. MAAR VEEL MEER VERKLAPPEN OVER DIT VERHAAL KAN HET LEESPLEZIER SCHADEN. GEWOON LEZEN DUS!
Mierenkolonie door Jenny Valentine (14+)
De weddenschap zet jongeren tot lezen aan
Geplaatst op dinsdag 13 juli 2010 om 18:39 door T. HorvàthDit schooljaar daagden Eline De Munck, Matteo Simoni en Erwin Vervecken jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs uit om 3 boeken te lezen in 6 maanden tijd. Bijna 4.000 jongeren schreven zich in en deden mee met De Weddenschap. Organisator Stichting Lezen onderzocht het leesgedrag van de deelnemers.
Voor meisjes mag een boek gerust dik zijn. Zij houden van een vrouwelijk hoofdpersonage en hebben een duidelijke voorkeur voor bestsellers als de Twilight-reeks van Stephenie Meyer en de jeugdromans van Dirk Bracke. Jongens kiezen doorgaans voor dunnere boeken met een mannelijk hoofdpersonage. Hypes en bestsellers spelen een minder doorslaggevende rol in hun keuze.
Van alle jongeren die zich registreerden, las ruim 70% minstens één boek. De helft van alle deelnemers slaagde helemaal in De Weddenschap en las 3 boeken op 6 maanden tijd. Van wie 3 boeken las, zegt 90% dat ze De Weddenschap geen moeilijke klus vonden en leuk om te doen. De ene helft las voordien al 5 of meer boeken per jaar, de andere helft tussen de 0 en de 4 boeken per jaar. Bijna iedereen (95%) die de 3 boeken las, wil in de toekomst blijven lezen of dat vaker doen.
De Weddenschap krijgt volgend schooljaar een tweede editie.
Voor Matteo Simoni, één van de uitdagers, zit De Weddenschap erop. Matteo is acteur. Hij was het lief van Annabel in 16+ en Nico in LouisLouise. Matteo speelde ook mee in verschillende theaterproducties. Hij vindt zichzelf geen echt lezer maar hij ging de uitdaging aan. In dit filmpje vertelt hij over de boeken die hij las.
Bron: www.boek.be
Meer info over de afgelopen editie: http://www.boekenzoeker.org/deweddenschap/,
Meer info over de volgende editie: http://www.fahrenheit451.be/deweddenschap/
Net gekaft
Geplaatst op om 10:59 door bibliotheekmedewerkerGothic Art / Jasmine Becket-Griffith
Canvascollectie 2010 / Brutsaert Anne (red.)
Een huis vol / Bill Bryson
Frankrijk : 1000 plekken die je echt gezien moet hebben / Frédérick Gersal
België & Luxemburg (Capitool reisgids) / Antony Mason
De nieuwe wereld / An Paenhuysen
Van hoed tot ondergoed / Henri Vannoppen
Tomtesterom : de handleidingen / Tom Waes
FICTIE VOLWASSENEN
Dubbelspel / Belinda Aebi
Heb vertrouwen / Mitch Albom
Het ultimatum / C.J. Box
Licht ontvlambaar / Chris Cleave
Steenrijke meisjes / Jackie Collins
Pan / Knut Hamsun
De geheimhouder / Paul Harris
Het Venetiaanse masker / Susan Hill
Ilias : wrok in Troje / Homerus
In extase / Liz Jensen
De duim van Alva / Kisling & Verhuyck
De stille dood / Volker Kutscher
Opgejaagd wild / Paul MacAuley
Verblind / Stuart Macbride
Kroniek van een aangekondigde dood / Gabriel Garcia Marquez
Beatrice en Vergilius / Yann Martel
De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet / David Mitchell
Eensgezind / René Ostendorf
Bezette stad / David Peace
Grensgeval / Matti Rönkä
De zomer van de kauw
Geplaatst op zaterdag 10 juli 2010 om 21:49 door bibliotheekmedewerker
Op een dag volgen Liam en zijn vriend Max een (tamme?) kauw die hen naar de ruïne van een oude boerderij leidt waar ze een huilende vondeling vinden. De baby wordt een poos in een pleeggezin ondergebracht en later door de ouders van Liam geadopteerd.
Bij het pleeggezin leert Liam Oliver kennen, een jonge Liberiaanse asielzoeker, die gevlucht is voor de genocide in zijn land (maar aan wiens verhaal wordt getwijfeld) en Crystal, wiens familie bij een brand is omgekomen toen ze nog heel jong was. Tussen de drie groeit een band, maar ondertussen worden ook grenzen afgetast.
Over het boek hangt een dreigende sfeer. Wat is goed, wat is kwaad? Hoeveel slechtheid schuilt er in elk van ons? Kunnen wij onze vrienden vertrouwen? En kunnen wij onszelf wel vertrouwen?
Tienerboeken wringen zich meer en meer los uit de beklemming van al te gemakkelijke indelingen, zegt David Almond in zijn voorwoord voor The Ultimate Teen Book Guide. Tieners lezen al lang niet meer alleen de boeken die voor hen bedoeld zijn. Het is goed dat de wereld weet dat jongeren een geëngageerd, geïnformeerd en avontuurlijk publiek zijn.
Dit jaar ontving David Almond voor zijn ganse oeuvre de Hans Christian Andersen medal (ook wel de kleine Nobelprijs genoemd). Klik hier voor de boeken van Almond in onze bib.
Leo Vroman wint vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL
Geplaatst op donderdag 8 juli 2010 om 19:51 door T. HorvàthDe Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor poëzie 2010 voor de periode 2005-2009 toegekend aan Leo Vroman, voor zijn bundel Soms is alles eeuwig. De prijs heeft een waarde van 6.250 euro. De uitreiking heeft plaats in Gent op woensdag 20 oktober 2010. Leo Vroman (1915) is dichter-bioloog en woont in de Verenigde Staten.
In het juryverslag staat dat Leo Vroman met zijn bundel 'Soms is alles eeuwig' een vaak indrukwekkend en toch relativerend scenario schrijft voor zijn eigen dood. Maar er wordt niet geweeklaagd. Als dichter-bioloog beschrijft hij al wat hij ontdekt met een bijna fysiologische verwondering. Op 150 pagina's verduidelijkt hij hoe "het raadseldikke wonder weer van voren af aan begint". Klik hier voor het volledige juryrapport.
De genomineerden waren:
In inkt gewassen / Charles Ducal
Drievoudig feilloos vals / Piet Gerbrandy
Toen ik dit zag / Rutger Kopland
Ik, en andere gedichten / Erik Spinoy
Soms is alles eeuwig / Leo Vroman
Sinds 2003 reikt de KANTL uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Leo Vroman is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL. De eerste prijs voor poëzie ging naar Gerrit Kouwenaar in 2005.
bron: http://www.kantl.be
Anne Frank-biografie in stripvorm
Geplaatst op woensdag 7 juli 2010 om 18:19 door T. HorvàthDe uitgave richt zich op een breed publiek vanaf 14 jaar en telt 160 pagina's.
De verstripte biografie begint op 5 juli 1942, de dag dat Annes zus Margot een oproep van de SS krijgt en Annes ouders besluiten de volgende dag te gaan onderduiken. Het maakt ook het verband duidelijk met de historische gebeurtenissen van W.O. II. Anne Frank is bekend door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog toen ze was ondergedoken in Amsterdam. Dit dagboek is ook verfilmd.
Een preview met een paar pagina's kan je reeds bekijken op de website van de Anne Frank Stichting. Vanaf vrijdag is er ook een geanimeerde trailer te zien op het youtube-kanaal van Anne Frank. Aansluitend bij deze publicatie is ook een uitgebreid lespakket ontwikkeld dat in het onderwijs gebruikt kan worden om inspirerende lessen te geven over de geschiedenis van de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.
Bron: stripturnhout.be
Leeskring Wichelen leest ...
Geplaatst op zondag 4 juli 2010 om 18:44 door bibliotheekmedewerkerOmwentelingen (Révolutions) vertelt over Jean Marro, een jongen uit Nice, die na school zijn blinde tante Catherine bezoekt om naar haar oude verhalen te luisteren over zijn familie : over zijn voorvader (en naamgenoot) Jean ‘Eudes’ Marro die voor grote idealen vocht ten tijde van de Franse revolutie, over het paradijselijke eiland Mauritius waarnaar hij daarna emigreerde, over de gedwongen terugkeer van de familie naar Frankrijk meer dan een eeuw later ... Het is een boek over herinneringen, over het vasthouden aan wat niet mag verdwijnen, over het toegankelijk maken van wat eeuwigheidswaarde heeft.
Herinnering is geen abstractie. Het is een substantie, een soort lange vezel die zich om de werkelijkheid heen windt en deze verbindt met verre beelden, die de trillingen ervan verlengt en de stroom ervan overbrengt naar de zenuwvertakkingen in je lichaam. [...] Herinnering is iets vreselijks. Genot en pijn tegelijk, een substantie die een eigen leven leidt, die uitdijt en inkrimpt, zonder dat je iets kunt doen om er een richting aan te geven. (p.98-99)
Nobelprijswinnaar (2008) Jean-Marie Gustave Le Clézio schrijft vloeiend en beeldend, maar hij is geen dromer. Zijn werk is filosofisch en kosmopolitisch. Zoals veel van zijn werken bevat Omwentelingen heel wat autobiografische elementen. Klik hier voor de boeken van Le Clézio in onze bib.
De leeskring bespreekt dit boek op dinsdag 14 september 2010. Samenkomst om 20.00 uur in het Sociaal Huis (Uitleenpost Bibliotheek) Oud Dorp 2 te Wichelen. Wie wil meelezen en de bespreking bijwonen kan gratis een exemplaar van het boek afhalen in de bibliotheek. Iedereen is welkom!