Hoe Europa ons leven beïnvloedt: tentoonstelling in de bib
Geplaatst op donderdag 24 maart 2011 om 15:50 door T. HorvàthBehalve een acrobatische dansvoorstelling van Celso y Frana, de voorstelling van Fundels op groot scherm, en een bezoek van de Paashaas, kan je op die dag, van 14.30 uur tot 18.00 uur, ook de interactieve tentoonstelling: Hoe Europa ons leven beïnvloedt bezoeken.
De invloed van Europa is de laatste jaren spectaculair toegenomen. We staan er zelden bij stil. Vaak weten we het niet eens. Deze tentoonstelling vertelt in woord en beeld hoe Europa ons leven beïnvloedt.
In 1951:
- likt Europa zijn oorlogswonden.
- starten zes West-Europese landen een schuchtere samenwerking.
- betaal je in Rome met lires en in Madrid met peseta's.
- vragen douaniers of je iets aan te geven hebt.
- kent niemand een Pool of een Bulgaar bij naam.
- hebben we nog nooit van fijn stof gehoord.
- is een auto een zeldzaamheid.
- zegt iedereen vriendelijk "goedendag" of "bonjour".
in 2010:
- genieten we al zestig jaar van vrede en welvaart.
- telt de Europese Unie 27 lidstaten.
- haal je in Rome en Madrid euro's uit de muur.
- reis je zonder grenscontroles.
- is de loodgieter een Pool en de schoonmaakster een Bulgaarse.
- bepaalt Europa de normen voor fijn stof.
- ligt de minimumsnelheid van ruitenwissers bij Europese wet vast.
- hoor je op straat ook wel eens "ciao," of "hola".
Nog in 2010:
- zijn gloeilampen verboden.
- kiezen we om de vijf jaar een Europees parlement.
- gaan elk jaar tienduizenden studenten 'op Erasmus'.
- is een Belg de eerste Europese president.
- hebben alle Europese koeien een paspoort.
- zijn Europese soldaten op missie in Congo.
- en staan alle eitjes vol cijfers.
Hej! Hola! Hallo! Nog bewijzen nodig dat Europa je leven beïnvloedt? Kom dan op Paasmaandag (25 april 2011) naar de bib en bekijk deze interactieve tentoonstelling, die op een laagdrempelige manier toont dat de invloed van Europa veel verder reikt dan we doorgaans denken. De tentoonstelling is er gekomen met de medewerking van Hendrik Vos en Rob Heirbaut, auteurs van het boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt.
Het geheim van De Leesdijk
Geplaatst op woensdag 23 maart 2011 om 17:16 door T. HorvàthHet geheim van de Leesdijk
Sinds kort horen bezoekers in de bib vreemde geluiden. De ene dag is het een soort jammeren of spookachtig neuriën, terwijl het de andere dag eerder op een muzikaal geklop lijkt. Op een vergadering van de bibliothecarissen van de Leesdijk bleek dat nog andere bibliotheken met dit probleem kampen. Er zijn bibliotheken waar het geluid zo dreigend overkomt dat het personeel weigert om na valavond nog te werken uit angst ...

De zeer eminente professor De Geest wil het volgende kwijt over zijn onderzoek:
"Die klopgeest probeert ons iets te vertellen met zijn geklop. Ik denk zelfs dat hij contact wil opnemen met ons. Maar wat hij ons precies wil vertellen, dat weet ik nog niet. Daarom heb ik een blog geopend. Ik wil alle kinderen oproepen om mij te helpen!! Jullie zijn immers trouwe bezoekers van de bib en dus kennen jullie alle hoekjes en kantjes ervan. Ik zou het heel fijn vinden als jullie mij mee op weg willen helpen. Alle ideeën zijn goed."
De belevenissen en de ontdekkingen van professor De Geest én de kinderen van de Leesdijk kun je volgen op http://geheimvandeleesdijk.blogspot.com. Aan alle bezoekers van de bib wordt gevraagd om aandachtig te zijn en eventuele abnormaliteiten door te geven aan de professor op volgend mailadres: gerritdegeest@hotmail.com.
Heb jij de klopgeest al gehoord bij een bezoek aan de bib? In een andere Leesdijk-bibliotheek hebben ze een spookachtig filmpje over de klopgeest gemaakt. Waar komt dat geluid toch vandaan? Kijk en huiver ...
Geheim verhaal

Shortlist Libris Literatuur Prijs bekend
Geplaatst op woensdag 16 maart 2011 om 13:28 door T. HorvàthDe zeskoppige shortlist:
Gerbrand Bakker / De omweg
Peter Buwalda / Bonita Avenue
Adriaan van Dis / Tikkop
Esther Gerritsen / Superduif
Arnon Grunberg / Huid en Haar
Yves Petry / De maagd Marino
Klik hier voor het juryrapport. Vorig jaar ging deze prijs naar de vlaming Bernard Dewulf met Kleine dagen. Naar jaarlijkse gewoonte overvalt het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur de Librisgenomineerden thuis op de ochtend, voorafgaand aan de bekendmaking van de shortlist. Dit levert het volgende leuke filmpje op:
Bron: Librisliteratuurprijs.nl, depapierenman.be
De bibliotheek viert feest op Paasmaandag!
Geplaatst op donderdag 10 maart 2011 om 13:58 door T. HorvàthCelso y Frana : Here begins the story
Een man en een vrouw, een ruimte en overal boeken. De geur van papier en inkt, boeken uit vervlogen tijden. Hij gaat op onderzoek, zij komt hem tegen. Samen zetten zij met al hun zintuigen de verkenningstocht voort en brengen woorden tot leven.
De spelers
Hij: Celso Pereira komt uit Galicia (Spanje): stabiel, rustig en sterk - als een oude eik.
Zij: Francesca Lissia is Italiaanse: kleurrijk, grappig en overmoeibaar - als een tropische kikker.
Wanneer?
De voorstelling duurt ongeveer 30 minuten en wordt 2 x gespeeld: om 14 uur en om 17 uur.
Waar?
Op het dorpsplein van Schellebelle (voor de bibliotheek) bij mooi weer. In geval van regen gaat de voorstelling in de kerk Sint-Jans-Onthoofding Schellebelle door.
Na de eerste voorstelling is iedereen welkom in de bibliotheek (van 14.30u. tot 18.00u.). U kan er:
- Napraten over de voorstelling bij een tas koffie, thee of chocomelk
- Paaseitjes zoeken (als je 8 jaar bent en jonger)
- De interactieve tentoonstelling 'Hoe Europa ons leven beïnvloedt' bekijken (hierover later meer)
- Kennismaken met de Fundelcollectie op groot scherm (hierover later meer)
Geniet alvast van dit fragment uit "Here begins the story":
Leeskring Wichelen leest ...
Geplaatst op woensdag 9 maart 2011 om 13:32 door bibliotheekmedewerker
Ka, een Turks dichter, keert uit ballingschap terug naar zijn geboorteland. Hij bezoekt Kars, een stad in het oosten van Turkije, waar hij wil schrijven over de zelfmoord van een aantal jonge vrouwen en er tevens verslag wil doen over de plaatselijke verkiezingen.
Kort na zijn aankomst sluit een zware sneeuwstorm de stad af van de rest van het land. Tijdens een live tv-uitzending wordt een politieke coup gepleegd.
Het boek is geschreven door 'Orhan', een vriend van Ka, die het verhaal vertelt, een aantal jaren na diens dood.
De leeskring bespreekt Sneeuw van Orhan Pamuk op donderdag 10 maart 2011. Samenkomst om 20.00 uur in de Bibliotheek - Dorp 1 te Schellebelle.
Bernard Dewulf wint de Inktaap 2011
Geplaatst op woensdag 2 maart 2011 om 14:45 door T. HorvàthDe Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie. Ruim 160 scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao, in totaal zo'n 2500 middelbare scholieren, namen deel aan deze tiende editie.
De deelnemers konden kiezen uit Bernard Dewulf met Kleine dagen (winnaar Libris Literatuur Prijs 2010), Erwin Mortier en Godenslaap (winnaar AKO Literatuurprijs 2009) en Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen (winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010).
Op dinsdag 1 maart werd tijdens de feestelijke slotbijeenkomst van De Inktaap in deSingel in Antwerpen bekendgemaakt dat Bernard Dewulf de winnaar is van de tiende editie van De Inktaap. Hij ontving de prijs uit handen van een aantal van de juryleden.
Het boek "Kleine dagen" omvat een verzameling van de columns van Bernard De Wulf. Het beschrijft hoe hij het vaderschap ervaart. Met minutieuze precisie zet hij de ontwikkeling van zijn dochter en zoon uiteen. "Kleine dagen" is echter niet enkel het verhaal van de kroost van Bernard Dewulf. Wie tussen de regels leest, doet ook ontdekkingen over de ontwikkeling die hij zelf meemaakt na de geboorte van zijn kinderen.
Bernard Dewulf (1960) ging na zijn studie Germaanse filologie aan de slag als columnist voor de Morgen en als journalist voor Nieuw Wereldtijdschrift. Ook schreef hij gedichten waarmee hij onder andere de ASLK-prijs won voor het beste debuut.
Onderstaand filmpje is opgenomen tijdens de Boekenbeurs 2010. Hij legt uit waarom zijn winnende boek zo de moeite waard is. Nieuwsgierig? Je vindt het boek in de bib.
Bron: www.inktaap.org