Auteur J.D. Salinger overleden
Geplaatst op zondag 31 januari 2010 om 10:15 door T. HorvàthAl decennialang leefde de schrijver een mediaschuw en teruggetrokken leven in zijn huis in New Hampshire (in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten). Zijn laatste interview gaf hij in 1980 en reeds sinds 1965 heeft de auteur niks meer gepubliceerd. Al wordt gefluisterd dat de auteur altijd is blijven schrijven. Er wordt nu druk gespeculeerd over postume publicaties van de auteur.
The catcher in the Rye (vertaald als De vanger in het graan) gold lang als een cultboek voor generaties Amerikaanse tieners. Velen herkenden zich in de lijzige antiheld Holden Caulfield. Het boek beschrijft een korte periode uit het leven van de 16-jarige Caulfield. Nadat hij van een internaat verwijderd werd, zwerft hij enige dagen rond door New York. Hier begint voor Holden een tragikomische zoektocht naar zichzelf, een thuis en een manier om gelukkig te worden. Dit loopt echter uit in een zenuwinzinking. Van het boek gaan jaarlijks nog 250.000 exemplaren langs de kassa.
Klik hier voor een overzicht van de boeken van J.D. Salinger in de bib.
Hoe zie ik mijn wereld in 2030?
Geplaatst op donderdag 28 januari 2010 om 18:02 door T. HorvàthHet is de bedoeling dat de deelnemers kort, onder de vorm van een synopsis of een scenario, hun toekomstvisie beschrijven. Ze zijn daarbij zo vrij als mogelijk, zowel op het gebied van de inhoud als van de vorm (schrift, geluid, beeld). De inzendingen zullen op de website van het project: www.go2030.be, worden gepubliceerd.
Een jongerenjury zal de winnaars selecteren, wier toekomstvisie tot een artistieke productie zal worden uitgewerkt: boek, film, toneelstuk, multimediaal -of beeldhouwwerk, cd, musical. En dit, gemaakt door jongeren en professionele kunstenaars. Het werk van de winnaars zal op brede schaal worden verspreid.
Meer info: surf naar www.go2030.be.
Opgelet: afsluiting inschrijvingen op 30 april 2010.
Gedichtendag 2010
Geplaatst op dinsdag 26 januari 2010 om 16:37 door T. HorvàthIn de aanloop naar dit poëziefeest, dat zich in heel Vlaanderen en Nederland voltrekt, is door boek.be de Herman De Coninckprijs bekendgemaakt. De Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht werd gekozen door het publiek. Het gedicht 'Mats' van Roel Richelieu Van Londersele, die in 2003 tot eerste Gentse stadsdichter werd benoemd, won overtuigend. Op Gedichtendag wordt de poster met het winnende gedicht, ontworpen door Gert Dooreman, gratis verspreid via de deelnemende boekhandels.
Net gekaft
Geplaatst op zondag 24 januari 2010 om 10:16 door bibliotheekmedewerkerMoeder in het midden / Sybil Lockhart
De kracht van een moeder / Marie-Laure Picat
Gen voor geluk / Richard Powers
Brieven aan een jonge dichter / Rainer Maria Rilke
De Kapucijner Crypte / Joseph Roth
Straatwaarde : mijn verhaal over zestien jaar heroïneverslaving / Esther Schenk
De avonturen van Tom Sawyer / Mark Twain
NON-FICTIE
Ready for anything : 52 principes voor een productiever leven / David Allen
Verbeter uw geheugen in weinig tijd / Tony Buzan
Leer als een speer : leer sneller, beter en leuker / Jan-Willem van den Brandhof
Puberbrein binnenstebuiten : wat beweegt jongeren van 10 tot 25 jaar? / Huub Nelis & Yvonne van Sark
Goochelen met getallen : cijfers en statistiek in krant en wetenschap / Hans van Maanen
De top 100 van meestgebruikte medicijnen / Ivan Wolffers
Stoppen met roken in 100 bladzijden / Tom Coninx
Van reuzen tot dwergen : bibliografie Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw / P. Devos
100x stijlvol logeren in België onder €75 / Erwin De Decker
Gedicht
Geplaatst op zaterdag 23 januari 2010 om 20:42 door bibliotheekmedewerker Blauwbaard 1
Ik ben een draaimoleneigenaar
en heb al zeven vrouwen gedood.
Hun beenderen liggen begraven
onder de slaapkamervloer
Vandaag nodig ik de achtste bij me uit
voor een liefdesdroom
maar zodra het orkestrion klinkt
grijp ik mijn bijl en hak haar aan stukken
Zo doe ik met al mijn meisjes
omdat de eerste me liet staan
en wie mij pakt zal het niet begrijpen
Ik ben een draaimoleneigenaar
(en ik slaap 's nachts met het licht aan
omdat ik bang ben voor mijn dode vrouwen)
H.C. ARTMANN
H.C. Artmann is een Oostenrijks dichter (1921-2000). Vele jaren geleden hoorde ik hem dit gedicht voordragen op Poetry International in Rotterdam. Hij las het met krakende stem in het Weense dialect waarin hij het schreef. Ondanks het makabere onderwerp reageerde het publiek erg vrolijk. Op youtube vond ik een recent animatiefilmpje dat de sfeer van het gedicht goed weergeeft.
Recht op boeken!
Geplaatst op dinsdag 19 januari 2010 om 16:48 door T. HorvàthAlle acties van de Jeugdboekenweek hebben dit jaar als doel om het recht op boeken af te dwingen bij het Ministerie van Overbodige Zaken. Dit ministerie wenst immers in crisistijd te besparen en wil vanaf april 2010 alle boeken afschaffen, zowel thuis, op school, als in de bibliotheek. Alle bibliotheken worden van dan af legetheken. Klik hier voor de brief die het ministerie ons hierover gestuurd heeft.
De resultaten van de opdrachten die onze jeugdige campagnevoerders zullen uitvoeren, worden verzameld op de jeugdboekenweekblog. Maar onze blog zal ook verslag uitbrengen van de jeugdboekenweekcampagne in onze gemeente.
Wil je weten hoe onderstaand actiefilmpje werd gemaakt, klik dan zeker hier.
Leeskring Wichelen leest ...
Geplaatst op zondag 17 januari 2010 om 14:30 door bibliotheekmedewerkerDE VERTELLERS van Rabih Alameddine
Een jonge getalenteerde muzikant ontvlucht de burgeroorlog in zijn thuisland Libanon en verhuist naar New York. Wanneer hij jaren later terugkeert, ligt zijn vader in het ziekenhuis. Terwijl familie, vrienden en zelfs vijanden de wacht houden aan het ziekbed, brengen ze de tijd door met herinneringen ophalen, ruzie maken en vrede sluiten, maar vooral met verhalen vertellen.
Rabih Alameddine, auteur van 'De vertellers' noemt als belangrijke bronnen voor het boek o.a. 'De verhalen van duizend-en-een-nacht', 'Metamorphoses' van Ovidius, het 'Oude Testament', de 'Koran', de 'Ilias' van Homerus, de brieven van Abelard en Heloïse, de toneelstukken van William Shakespeare, ...
'De vertellers' is een raamvertelling waarbij (zegt Alameddine zelf in het nawoord) "de verhalenverteller van nature plagiaat pleegt. Alles wat hij tegenkomt - of het nu een gebeurtenis, boek, roman, belevenis, verhaal, persoon of krantenknipsel is - is een koffieboon die zal worden geplet en vermalen, die zal worden vermengd met een klein beetje kardemom en soms een snufje zout en die daarna drie keer met suiker wordt gekookt en als een gloeiend heet verhaal wordt opgediend".
De Leeskring bespreekt het boek op de volgende vergadering op dinsdag 2 maart 2010 om 20.00 uur in de bibliotheek te Schellebelle. Wie wil meelezen kan een exemplaar van het boek afhalen in de bibliotheek.
Net gekaft
Geplaatst op vrijdag 15 januari 2010 om 15:27 door BertNON FICTION
No Impact man / Colin Beavan
De beste dance moves ter wereld / Matt Pagett
Het was toch een mooi leven : rouw van ouderen om het verlies van de partner / Arthur Polspoel
Houd me vast : zeven gesprekken voor een hechte(re) relatie / Sue Johnson
Peeters & Pichal 2 : wat je als bewuste consument beter kunt weten
Opnieuw man en vrouw : groeien in een nieuwe relatie / Geert Faseur en Marie Vanderkerckhove
Blikwisselingen : Robbert Dijkgraaf
Miep Gies overleden
Geplaatst op donderdag 14 januari 2010 om 18:01 door T. HorvàthMiep Gies heeft er tevens voor gezorgd dat het dagboek van de jongste telg van de familie voor het nageslacht bewaard is gebleven. Zij bewaarde de schrijfsels van Anne Frank, na het verraad en de arrestatie van de familie, in een lade van haar bureau. Na de oorlog gaf ze het dagboek aan de vader van Anne terug, de enige van de acht ondergedoken familieleden die de terreur der concentratiekampen overleefde. Annes erfenis werd door zijn toedoen voor het eerst uitgegeven in 1947. In tussentijd zijn van het boek meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.
Klik hier voor een overzicht van werken over Anne Frank in de bib. Behalve het dagboek van Anne Frank in papieren vorm én als luister-cd (bestaande uit 8 cd's, circa 10 uur), vind je in de bib onder meer ook een biografie over Anne Frank, en een verfilming van haar levensloop. Meer informatie op het web over Anne Frank vind je op www.annefrank.org
Eric Rohmer overleden
Geplaatst op maandag 11 januari 2010 om 21:19 door bibliotheekmedewerkerEric Rohmer, de fijnzinnige Franse cineast die menselijke intimiteit in al zijn complexe zuiverheid op het witte doek kon laten stralen, is op 89-jarige leeftijd overleden. Samen met Francois Truffaut en Jean-Luc Goddard was hij één van de boegbeelden van de Nouvelle Vague, de stroming die de Franse film in de zestiger jaren uit een diep dal wist te halen. Zijn grote doorbraak was Ma nuit chez Maud, de vierde film in de reeks 'Contes Moreaux'.
Jean-Louis, een introverte katholieke ingenieur, verhuist naar een dorp op het Franse platteland. Door zijn communistische vriend Vidal wordt hij voorgesteld aan Maud, een charmante, wereldwijze gescheiden vrouw. Ze discussieren over de filosofie van Pascal en religie. Buiten begint het hard te sneeuwen en Maud stelt Jean-Louis voor de nacht bij haar door te brengen. Jaren later komt Jean-Louis, samen met zijn vrouw Francoise, Maud per toeval weer tegen. Een onthullende ontmoeting...
Gaming voor ouders en opvoeders
Geplaatst op donderdag 7 januari 2010 om 19:33 door T. HorvàthEen ruim overzicht van gamegenres komt aan bod, evenals de verschillende gameplatformen en de historiek van gaming. Er wordt ingegaan op de gezondheidsaspecten van het spelen van games en de gehanteerde leeftijdsclassificaties. Er zijn praktische tips, bijvoorbeeld hoe je als ouder een minimumleeftijd op een console kan instellen. Een resem interessante links naar websites, tijdschriften en discussiefora vult het geheel aan.
Website: www.vlaanderen.be/gaming .