Besparingen
Geplaatst op zaterdag 29 mei 2010 om 18:04 door BertIn New York bedreigen, door economische tegenvallers, besparingen de openbare bibliotheeksector. Als je vindt dat dit democratische verwezenlijkingen ondermijnt (over grenzen heen), kan je via onderstaande link een petitie tekenen.
The Faces of Library Cuts from vincentgentile on Vimeo.
Congo's onafhankelijkheid
Geplaatst op donderdag 27 mei 2010 om 16:57 door BertHet voorbije jaar was een herdenkingsjaar voor Darwin en de evolutietheorie. Het lopende jaar is er een voor de herdenking van Congo’s onafhankelijkheid (en de verdwijnende Belgische (niet altijd rooskleurige) invloed..).
Het levert tal van nieuwe en heruitgegeven (van ex-koloniale herinneringen tot wetenschappelijk verantwoorde historische) werken op.Een recent hoogtepunt is het geprezen “Congo : een geschiedenis”. David Van Reybrouck beschrijft Congo van voor de komst van Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar. Hij baseert zich hierbij niet enkel op archiefmateriaal maar ook op tientallen verhalen van ooggetuigen, van eeuwlingen tot kindsoldaten. Een aanrader.
Ook fotograaf Carl De Keyzer levert, door nieuw werk, en door een selectie uit het beeldarchief van het Afrikamuseum in Tervuren een adembenemende dubbelbijdrage.
Een verdere selectie uit recente boeken over Congo die in de bibliotheek beschikbaar zijn;
Boem! (of 70.000 lichtjaren van huis)
Geplaatst op maandag 24 mei 2010 om 17:07 door tvdw'Je denkt aan een bepaald soort eten en... tja, het verschijnt gewoon. Het is echt fantastisch. Kijk maar.' Hij drukte een zuignap op zijn eigen voorhoofd en trok een gezicht alsof hij de tafel van dertien moest opzeggen. Er klonk een ping! en midden op de tafel verschenen als bij toverslag een bord met grote garnalen en een glas bier. (p.145)
Extra leestip (voor ouders en andere jong-volwassenen) : Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (eveneens van Mark Haddon)
‘Kiekeboe’ wordt ‘De Kiekeboes’ en ander stripnieuws
Geplaatst op zaterdag 22 mei 2010 om 17:43 door bibliotheekmedewerker'Kiekeboe' wordt 'De Kiekeboes'
De stripreeks Kiekeboe is grondig gerestyled. Voortaan gaat de reeks als "De Kiekeboes" door het leven. Het album krijgt een iets groter formaat (A4) en de vier hoofdpersonages van de reeks beschikken van nu af aan over een uitgebreide, wisselende garderobe. De naam ‘De Kiekeboes’ plaatst de volledige familie Kiekeboe centraal, en niet langer alleen vader Marcel Kiekeboe. Het 125ste album dat binnenkort in uw bib verkrijgbaar is en luistert naar de titel: "Vrouwen komen van Mars", is de eerste strip die in de nieuwe stijl verschijnt.
Meer info: http://www.dekiekeboes.be/
Het 250ste album van Jommeke: Savooien op de Galapagos
Ook de stripreeks Jommeke komt met een nieuw album op de proppen. Het 250ste album in de populaire reeks draagt als titel: "Savooien op de Galapagos." Uitgeverij Ballon Media heeft ter gelegenheid van dit jubileumalbum een wedstrijd uitgeschreven om een cover voor het nieuwe album te ontwerpen. Aan deze wedstrijd hebben meer dan 3.000 kinderen tussen 6 en 14 jaar deelgenomen. Op de website ontwerpdecovervanjommeke.be brachten tienduizenden bezoekers een stem uit. In de online galerij kun je alle inzendingen bekijken. Sven D'hondt uit Ieper is de grote winnaar. Uit de 25 ontwerpen die online de meeste stemmen kregen, verkoos een professionele jury de tekening van de 11-jarige Ieperling. Tijdens een feestelijke persconferentie in het Belgisch Stripcentrum ontving de winnaar zijn prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: 1000 exclusief gedrukte exemplaren van de strip met zijn zelfontworpen omslagtekening. Ongetwijfeld zijn dit nu al gewilde collectors items. De eerste druk van de normale versie van de strip heeft een andere, officiële cover. Speciaal voor de eerste oplage van ‘Savooien op de Galapagos’ is er ook een cover in 3D.
Meer info: http://www.ontwerpdecovervanjommeke.be/nl
Brecht Evens wint eerste Willy Vandersteenprijs
De jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens (°1986) heeft met zijn album Ergens waar je niet wil zijn de allereerste Willy Vandersteenprijs gewonnen, de nieuwe prestigieuze Vlaams-Nederlandse albumprijs. De prijs is in het leven geroepen door het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout. De prijs wordt voortaan afwisselend uitgereikt op de stripfestivals van Haarlem en Turnhout, en bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige stripalbum van de voorbije twee jaar. Er is een geldbedrag van 5.000 euro aan verbonden. Het bekroonde boek, ‘Ergens waar je niet wil zijn’ werd uit een 300-tal titels geselecteerd, en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen.
Bron: http://www.stripturnhout.be/
My discoveries
Geplaatst op maandag 17 mei 2010 om 22:17 door bibliotheekmedewerker
Heb je dat ook? Je staat in de bibliotheek : je hebt eigenlijk al een keuze gemaakt maar de titel van dat andere boek wil je ook onthouden voor de volgende leenbeurt. Of je ziet een interessant boek in de boekhandel waarvan je denkt : dat wil ik later nog wel eens ontlenen in de bibliotheek !
Met My Discoveries® kan je lijstjes maken : bijvoorbeeld een leeslijst of een wensenlijst. Het is een applicatie die je kan vinden op de site : zoeken.bibliotheek.be
Lijstjes blijven standaard alleen zichtbaar voor jezelf. Het is ook mogelijk om lijsten publiek te maken: iedereen kan ze dan zien: leuk voor als je heel veel van een onderwerp weet en de belangrijkste titels bij elkaar wilt zetten zodat anderen ze makkelijker kunnen vinden.
Je kan beginnen met het zoeken van een boek of ander item dat je in een lijstje wilt opnemen. Je hoeft dan nog niet ingelogd te zijn. Klik bij het gewenste boek op de link ‘bewaren of taggen’. Je krijgt nu een inlogscherm te zien. Inloggen gaat met een gebruikersnaam en wachtwoord.
Iedereen kan zich gratis aanmelden. Gewoon gebruikersnaam en wachtwoord kiezen, en een emailadres invullen (i.v.m. het opsturen van vergeten wachtwoorden).
Via de ‘my discoveries’-knop in de rechterbovenhoek van zoeken.bibliotheek.be krijg je toegang tot schermen waarin je je lijsten kunt bekijken en aanpassen. Als je nog niet aangemeld bent dan is dit een grijze knop "aanmelden". Als je aangemeld bent, dan is dit een gele knop met je gebruikersnaam.
Beste Nederlandse boekensites volgens HP/De Tijd
Geplaatst op zondag 16 mei 2010 om 11:18 door bibliotheekmedewerker
Het Nederlandse weekblad HP/De Tijd ging op zoek naar de beste Nederlandse websites en selecteerde er 449 voor hun internetspecial. Dit is hun voorkeurlijst met boekensites die er toe doen: boekenkrant.nl, ebook.nl, antiqbook.nl, schrijversenboeken.nl/recensies.php, dizzie.nl, authortrek.com, hollandbooks.nl, boek.nieuw.nl, bekroondeboeken.nl, bookcrossing.nl, boeken-web.nl, computerboek.nl, boekentaal.info, 123luisterboek.nl.
Kinder- en Jeugdjury 2010
Geplaatst op woensdag 12 mei 2010 om 18:47 door T. HorvàthJaarlijks reikt de KJV een prijs uit aan haar favoriete kinder- en jeugdboeken. In het voorbije leesjaar lazen ruim 7.000 jonge lezers mee in 6 leeftijdscategorieën. De uitreiking vond plaats op zondag 9 mei in het ABC-huis in Brussel. Meer dan 40 auteurs en illustratoren waren aanwezig, samen met een delegatie jonge juryleden.
De zes winnende boeken zijn:
• Leeftijdsgroep -6 jaar
Het vreemde ei* / Emily Gravett
• Leeftijdsgroep 6-8 jaar
Dievenschool op vrije voeten / Dirk Nielandt
• Leeftijdsgroep 8-10 jaar
Red mijn hond! / Anna Woltz
• Leeftijdsgroep 10-12 jaar
Sam Smith en de Dragons / Jonas Boets
• Leeftijdsgroep 12-14 jaar
Gone : Verlaten / Michael Grant
• Leeftijdsgroep +14 jaar
De woorden van zijn vingers* / Marian de Smet
De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is populair bij jonge lezers. Sinds 2002 steeg het aantal juryleden met 67%. Steeds meer kinderen en jongeren kiezen ervoor om in hun vrije tijd tien boeken te lezen en ze met elkaar te bespreken.
Over de prijs zegt auteur Dirk Nielandt (winnaar leeftijdsgroep 6-8 jaar): "Kinderen kiezen voor een verhaal dat hen emotioneel raakt. Dat doen ze spontaan en eerlijk. Een kinderjury is daarom naast prijzen die meer oog hebben voor de literaire kwaliteiten van een werk onmisbaar in het schone en bonte landschap der letteren. Ik ben òntzettend blij met deze bekroning: het is een aansporing om te blijven schrijven."
Meer info: www.kjv.be
Bron: www.stichtinglezen.be
*Binnenkort in de bib
Net gekaft
Geplaatst op maandag 10 mei 2010 om 16:17 door bibliotheekmedewerkerFICTIE VOLWASSENEN
De stemmen van de Pamano / Jaume Cabré
Tot ziens, meneer Friant / Philippe Claudel
Een week in december / Sebastian Faulks
Afrekening op Ascot / Dick Francis
U staat voor Ultimatum / Sue Grafton
Nomade / Ayaan Hirsi Ali
Verweesd : een bewogen adoptieverhaal / Aloka Liefrink
Versier me dan / Jill Mansell
Alles of niets / Jane Moore
De tweeling van Highgate / Audrey Niffenegger
Afgunst & Een goed huwelijk / Saskia Noort
Zuivering / Sofi Oksanen
Crisis in Lippensville / Jos Pierreux
Pokerface / Jo Rees
Van je familie moet je het hebben / David Sedaris
Een blauwe vlinder zegt gedag / Sophie Van der Stap
NON-FICTIE VOLWASSENEN
Wonen met pure materialen / Mark & Sally Bailey
Het ultieme wielerhandboek van Tom Boonen
Het groot citatenboek van de 21ste eeuw / Gerd De Ley
Verstopte briefjes : 135 dagen met Elena / Brooke en Keith Desserich
Het grote praktische make-up boek / Leonie Gysel
Het spiegelende brein / Marco Iacoboni
De vijf geheimen die je moet ontdekken voor je sterft / John Izzo
De 19 beste tennissers aller tijden en de 13 meest markante spelers volgens Richard Krajicek
S.O.S. Taal / Bernard Lernout
Help, mijn mannen is een klusser / Iris Merveille
Op weg naar je ware zelf / Claire Vanden Abbeele
Bobslee : vrouwen aan het stuur : de olympische droom / Geert Vanvaerenbergh
Vlaams toppenboek / Luc Verdoodt
De Flandriens / Benno Wauters
Calamity Jane, het ware verhaal
Geplaatst op zaterdag 8 mei 2010 om 20:20 door tvdwBegeleid door auteur-regisseur Patrick Bernauw maken de acteurs van de 'Jongstleerende' zich het stuk eigen. Ze behouden de ernstige ondertoon, maar als teveel sentiment dreigt gooien ze er een grap bovenop. Het levert een wervelende vertoning op met spektakel, dans en live muziek. Hannelore Temmerman speelt overtuigend de rol van Calamity Jane en Laurien Van Assche vertolkt sereen dochter Janey. Niemand van de cast acteert ondermaats. Een sterke prestatie van een hechte groep jonge acteurs. Veel lof ook voor de live-band @vundum.
Klik hier voor meer info over de Jongstleerende
Gentse auteur Lies Bate bekroond
Geplaatst op donderdag 6 mei 2010 om 19:19 door T. HorvàthIn deze historische jeugdroman schetst de auteur een prangend beeld van de Gentse weeshuizen in de jaren ‘30, verteld vanuit drie verschillende perspectieven. Ze geeft een stem aan de Gentse weeskinderen, de “kulders” (jongens met “kolder” of oppervest als uniform) en de “blauwe meisjes” (naar de kleur van hun uniform).
Volgens de jury is het bekroonde boek "treffend, vlot geschreven en goed onderbouwd. De subjectieve ervaringen worden op een doorleefde manier weergegeven – wat vrij uitzonderlijk is in een historisch verhaal –, maar toch sec en zonder sentimentaliteit. Hoewel de verhalen schrijnend zijn, is er af en toe ook een vleugje humor en blijft de toon in het boek redelijk luchtig." Het boek richt zich op jongeren vanaf 14 jaar en op volwassenen.
Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks tal van prijzen uit in diverse culturele sectoren. Met deze prijzen wil het provinciebestuur personen en verenigingen in Oost-Vlaanderen bekronen voor bijzondere prestaties. Alle prijzen hebben een waarde van 5000 €.
Meer info over Lies Bate:
www.liesbate.be
www.literair.gent.be. Deze website brengt nauwkeurig alle informatie samen over auteurs die in de Arteveldestad woonden, leefden of er een band mee hadden, van de Middeleeuwen tot heden. De Papieren Man sprak lovend over deze website.
Bron: www.oost-vlaanderen.be