Passie voor Turkse cinema



Dit najaar maken de bibliotheken van De Leesdijk een reis rond de wereld in 9 lezingen over film.


Maandag 5 november, om 20.15 u, in de raadzaal van het Sociaal huis in Wichelen (Oud Dorp 2), komt de jonge filmkenner Maarten Schmidt vertellen over zijn passie voor Turkse cinema.

Wie komt, maakt bovendien kans op twee gratis bioscooptickes (CC Nova Wetteren).

Cineast Maarten Schmidt

Cineast Maarten Schmidt, afgestudeerd aan de filmschool Sint-Lukas in Brussel, woont al meerdere jaren in de grootste Turkse gemeenschap in Schaarbeek. Hij ontdekte er een kleine Turkse videotheek en daarmee ook alle Turkse klassiekers.

De Turkse cinema is vrij onbekend, maar sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Turkije een eigen filmindustrie ontwikkeld die ook een eigen plaats verworven heeft. De Turkse film biedt de kijker een blik op de Turkse cultuur en het prachtige Turkse landschap. Tijdens de voordracht gaat Maarten Schmidt aan de hand van filmfragmenten op reis doorheen die Turkse cinema.



INKOM GRATIS
Waar ? Raadzaal Sociaal Huis – Oud Dorp 2 – 9260 Wichelen
Wanneer? Maandag 5 november 2012 – 20.15 uur
MAAK KANS OP 2 BIOSCOOPTICKETS (CC NOVA WETTEREN)





Turkse film: onbekend maakt onbemind

De westerse wereld is weinig bekend met de Turkse cinema. De films die we wel kennen zijn vaak gemaakt door Turkse migranten in België en Duitsland.


GEGEN DIE WAND, het debuut van de in Duitsland geboren Faith Akin, was meteen goed voor de Gouden Beer van Berlijn in 2004. Het is een understatement dat deze film een diep pessimistische visie geeft op migratie van Turken naar o.a. Duitsland.


Met AUF DER ANDEREN SEITE uit 2007 vormt die film een indrukwekkend tweeluik dat in Cannes dat jaar de prijs voor het beste scenario kreeg.


Tussendoor draaide Akin de muziekdocumentaire CROSSING THE BRIDGE (2005) wat een schitterend audio-visueel beeld geeft van de hedendaagse Turkse popmuziek.


Ook het Vlaamse TURQUAZE is een Turkse film, van de Gentse Turk Kadir Balci. De terugkeer naar het vaderland is ook hier het heikele thema.


Natuurlijk zijn er ook nog Turkse films die in Turkije zelf gemaakt worden. Nuri Bilge Ceylan heeft in eigen land een uitzonderlijke stem. IKLIMNER (Klimaat) uit 2006 kreeg de internationale persprijs in Cannes. Ceylan maakt vooral, wat heet, meditatieve en dus trage cinema. Niet voor niets is zijn grote voorbeeld Andrei Tarkovski.


In de jaren 60, 70 en 80 had je Yilmaz Güney, eigenlijk een Koerd, wiens cinema door de toenmalige Turkse politieke klasse niet werd geapprecieerd. Met YOL won Güney in 1982 zelfs de Gouden Palm van Cannes en dat leidde tot gekibbel tussen Frankrijk en Turkije. Güney schreef trouwens het scenario van YOL in een Turkse gevangenis en pas na zijn ontsnapping kon hij in het grootste geheim (en ook gedeeltelijk in Zwitserland) de film draaien.


Maarten Schmidt is een kenner en liefhebber van de Turkse cinema. Misschien kan hij deze avond onze blik wat bijstellen.

Labels: |

0 reacties: