Debuutprijs voor verhalenbundel "Nauwelijks lichaam" van Filip Rogiers

Debuutprijs 2012

Dinsdag 9 oktober is de winnaar van de Debuutprijs 2012 bekend gemaakt. De debuutprijs is de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur, georganiseerd door Boek.be, met de steun van de provincie Antwerpen. De eer gaat dit jaar naar Filip Rogiers, journalist bij De Standaard, voor zijn verhalenbundel Nauwelijks lichaam.

Bundeling van vijf verwante verhalen

Nauwelijks lichaam is een bundeling van vijf verwante verhalen. Het eerste verhaal van de bundel verscheen al in 1998 in het Nieuw Wereld Tijdschrift. “In die zin is Nauwelijks lichaam een gerijpt debuut. Traag werken, schaven, schrappen en slijpen leidt tot prachtige, poëtische taal, puntgave zinnen en stilistisch hoogstaande verhalen vol spankracht,” aldus de jury.

De auteur verwoordt in het boek “in prachtig Nederlands” hoe kleine levensdrama’s van normale mensen “soms grote drama’s in een kleine wereld worden,” aldus de jury. Bovendien doet het de jury plezier dat Rogiers “het literair wat veronachtzaamde kort verhaal met verve nieuw leven inblaast”.

Vurige Tong

Vurige Tong, de vlammende aanklacht van Ann De Craemer tegen haar katholieke nest Tielt, beschouwde de jury uiteindelijk als runner-up, de tweede grootste kanshebber. Onlangs kwam De seingever uit, het tweede prozawerk van Ann De Craemer, tevens journaliste bij dagblad De Morgen.

Vulkaanvrucht

Vorig jaar ging de debuutprijs naar Y.M. Dangre voor Vulkaanvrucht. Y.M. Dangre heeft tevens een tweede roman uit, getiteld Maartse kamers.

De Bronzen Uil

Vorig weekend raakte bekend dat "Vloed" van Roderick Six, recensent bij Focus Knack, de Bronzen Uil in de wacht sleept. De Bronzen Uil is een prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, uitgereikt tijdens Het Betere Boek, in een organisatie van het Willemsfonds.

Dat journalisten zich op proza richten, lijkt een tendens in het hedendaagse Vlaamse literatuurlandschap die onder meer bevestigd wordt door het onlangs verschenen debuut van Marnix Peeters, De dag dat we Andy zijn arm afzaagden.

Klik hier voor alle info over de Debuutprijs

Labels: , |

0 reacties: