Auteur in de kijker: Geert Mak

Geert Mak is een Nederlands journalist en auteur die grote bekendheid verwierf dankzij In Europa : reizen door de twintigste eeuw (2004), een reis van meer dan 1000 pagina's doorheen de twintigste eeuwse geschiedenis van Europa. Ook de verfilming van dit werk vind je in de bib.

In 2012 liet hij zijn licht schijnen over Amerika in Reizen zonder John : op zoek naar Amerika.

Zijn boeken kenmerken zich door een mix van historische kennis, sprekende anekdotiek, persoonlijke getuigenissen en een sobere, poëtische en meeslepende stijl. Wie achtergrond, inzicht en een overzicht wenst van de geschiedenis van Europa en Amerika, behapbaar, recht doend aan de complexiteit van het verleden, is bij deze auteur goed af.  

Andere boeken van Geert Mak:

Hoe God verdween uit Jorwerd : een Nederlands dorp in de twintigste eeuw (1999) omvat een biografie van een dorp in Friesland tijdens de stille revolutie op het platteland tussen 1945 en 1995. Geert Mak vertelt het verhaal van de boeren en het geld, van de kleine winkeliers en de oprukkende stad, van de kerktoren die instortte en de inwijkelingen die niet meer groetten, van de natuur die terugkeerde en tegelijk verdween.

De eeuw van mijn vader (2001) presenteert een beschrijving van het Nederland van de 20e eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de verschillende zuilen, over de crisis en het anti-semitisme in de jaren '30, over 'ons Indië', de oorlog, de wederopbouw, de jaren '60 etc.

De engel van Amsterdam (2005) is een kroniek van deze stad. Non-fictie met waarlijk literaire allure.

Labels: |

0 reacties: