Genomineerden Herman De Coninckprijs 2013

De Herman De Coninckprijs is een jaarlijkse Vlaamse poëzieprijs, uitgereikt op de laatste donderdag van januari, traditioneel Gedichtendag.

De jury, die onder meer bestaat uit Toon Horsten en Thomas Blondeau, heeft de vijf genomineerden bekend gemaakt. Vijf dichtbundels komen in aanmerking, geschreven door dichters die allen tussen de 34 en 39 jaar oud zijn.

Boven water / Miguel Declercq (°1976)
De oksels van de bok / Annemarie Estor (°1973)
Blinde gedichten / Delphine Lecompte (°1978)
Stormen, olielekken, motetten / Xavier Roelens (°1977)
Buiten westen / David Troch (°1977)

 

- Miguel Declercq ontving in 1998 de Hugues C. Pernathprijs voor zijn debuutbundel Person@ges. Na een tweede bundel en een experimentele roman liet hij vervolgens tien jaar niks van zich horen.
- Annemarie Estor won met haar dichtbundel Vuurdoorn me (2010) reeds de Herman de Coninckprijs 2011 voor het beste debuut.
- Delphine Lecompte presenteert hier haar derde dichtbundel opgedragen aan haar bruisende en briesende moeder.
- Xavier Roelens schrijft poezie, proza en essays en is redacteur van diverse bloemlezingen en tijdschriften. Na Er is een spookrijder gesignaleerd is dit zijn tweede bundel.
- David Troch, tenslotte, is bekend van zijn poëzie-optredens, is getrouwd met de Vlaamse dichteres Sylvie Marie en heeft met Wij waren geen jongens, één van de gedichten uit deze bundel, vorig jaar de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd is een jaarlijkse gedichtenwedstrijd voor professionele en amateurdichters en heeft een omvangrijk prijzengeld van 10.000 € voor het winnende gedicht.

Lees het volledige juryrapport voor de genomineerden van de Herman De Coninckprijs. Op donderdag 31 januari 2013 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Labels: , |

0 reacties: