Alternatief voor onze roofbouwmaatschappij


Om de uitputting van de aarde tegen te gaan, moeten we de economie organiseren als een bibliotheek, stellen Thomas Rau en Sabine Oberhuber, een koppel met een missie. (De Morgen 2 januari 2017)

De meeste businessmodellen zijn erop berekend dat producten na verloop van tijd stuk gaan, waarna er weer gekocht kan worden. Maar er zijn alternatieven. Zo pleiten Thomas Rau en Sabine Oberhuber in hun recent verschenen boek Material Matters , dat we een consument niet moeten zien als een eigenaar, maar als een gebruiker. We hebben geen auto nodig, maar mobiliteit. We hebben geen lampen nodig, maar licht. (Trends 27 april 2017)

Als het van Thomas Rau afhangt, komt er een moment dat consumenten betalen voor een aantal wasbeurten en niet langer voor de machine. Die blijft eigendom van de leverancier. (Gazet van Antwerpen 28 januari 2017)

Je moet out of the box denken, zegt de architect. 'Je bestelt geen stalen dak meer bij een staalboer, maar bij een kermisbouwer. Want die kan het demontabel, transportabel en met zo min mogelijk staal leveren. (De Standaard 21 januari 2017)

De laatste pagina van het boek dat Thomas Rau en partner Sabine Overhuber afgelopen jaar publiceerden, bevat een aardigheid. Een voorgedrukte lijst, met lege ruimte. In te vullen: naam en datum. Wie 'Material Matters' uit heeft, kan zichzelf hier memoreren als laatste lezer, om het boek vervolgens door te geven. 'Van eigendom naar eigenslim' staat erbij. Het is illustratief voor het serieuze, complexe thema waar Rau dag in dag uit mee bezig is. Zijn ideaal is een toekomst waarin mensen geen eigenaar meer zijn van spullen en materialen, maar gebruikers. (Trouw 11 oktober 2017)


|

0 reacties: